Nieuws

Uitlatingen Buzzers geen reclame

De reacties van buzzers op www.buzzer.nl over Grolsch Weizen zijn geen reclame in de zin van de Reclamecode voor Alcohol (RVA). Dat is het oordeel van de Reclamecode Commissie (RCC) naar aanleiding van de klacht van Stichting Alcohol Preventie (STAP) tegen de Buzzer campagne van Grolsch. De RCC overweegt dat de bestreden meningen van de buzzers zowel positief als negatief zijn en dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat de alcoholproducent daarop geen invloed heeft. Het feit dat buzzers vooraf worden geselecteerd waardoor de kans op negatieve meningen afneemt, doet daar niet aan af aangezien de meningen op de website voldoende neutraliteit bevatten. Over het concept Buzzen in het algemeen heeft de RCC zich – terecht – niet willen uitlaten, aangezien zij alleen mag oordelen over concrete uitingen.

Voor alcoholproducenten is dit goed nieuws, maar waarschijnlijk zal STAP het hier niet bij laten. Naast een eventueel hoger beroep, is het te verwachten dat zij zich zal richten op de Tweede Kamer.

Maud van der Leeuw

Afdrukken dit artikel