Nieuws

CROCS opnieuw onder vuur: Makro wint

Makro bracht een variant van de bekende CROCS op de markt, het model ‘Clogs’. CROCS startte een procedure voor de rechtbank Den Haag. Op 18 maart besliste de rechtbank dat Makro haar ‘Clogs’ mag blijven verkopen. Op de afbeelding boven het CROCS model Cayman en onder de Clogs. Het CROCS model Cayman is wel auteursrechtelijk beschermd, maar de Clogs nemen hiervan voldoende afstand. Zo ontbreken in de Clogs de typerende gaten aan de voorkant, waardoor de CROCS iets weg hebben van een kaaiman en de Clogs niet. Ook hebben de Clogs aan de zijkant gaten van verschillende omvang, terwijl die van de Crocs gelijk zijn. De totaalindruk van beide modellen – en die is beslissend – is daarom verschillend.

Eerder bracht het Canadese bedrijf Holey Soles aan Crocs ook al een gevoelige klap toe. Zij liet het Europese registratiebureau OHIM de modelregistratie voor de CROCS Cayman nietig verklaren, omdat het ontwerp niet nieuw was. Het model was namelijk al eerder via een .com website aan het publiek verkocht. Ook het publiek in de EU kan via een .com site schoenen kopen, dus vond het OHIM dat het model hier bekend was. Dan is een modelregistratie niet geldig. Die zaak ligt nu bij het Hof van Justitie in Luxemburg.

Crocs is een van de bedrijven die steevast scherp van zich afbijt tegen look-alikes. Met een gerichte campagne heeft Crocs er zo voor gezorgd dat zij het model Cayman jarenlang nauwelijks gehinderd heeft kunnen verkopen. Die tijd lijkt zo langzamerhand wel voorbij. Zeker als je daarbij het onheilspellende bericht van de accountant van Crocs optelt: die vreest voor het voortbestaan van de onderneming – te hoge kosten, omzetdalingen… Loopt Obama binnenkort op gesteunde Crocs?

Maarten Haak

Afdrukken dit artikel