Nieuws

RCC: “Kernenergie is niet schoon”

Atoomstroom, de jongste elektriciteitsleverancier op de Nederlandse markt, prijst haar kernenergie aan als schone energie die CO2-vrij is en niet gesubsidieerd is. Volgens Greenpeace is dat misleidend. Zij diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie en kreeg gedeeltelijk gelijk. Atoomstroom mag niet langer claimen dat haar energie schoon is. Daarmee wordt de consument misleid, aldus de Commissie. De termen ‘CO2-vrij’ en ‘vrij van subsidies’ mag Atoomstroom wel blijven gebruiken.
Volgens de Commissie is kernenergie niet schoon. Bij de winning van uranium en bij de opwekking van kernenergie ontstaat immers radioactief afval. En dat maakt het gebruik van de term ‘schone energie’ voor het product van Atoomstroom misleidend.
Atoomstroom mag haar kernenergie wel omschrijven als ‘CO2 vrij’. Greenpeace had daartegen bezwaar, omdat in verschillende fases van kernenergieproductie CO2 vrijkomt. De Commissie wijst de klacht op dit onderdeel af, omdat de feitelijke opwekking van kernenergie CO2 vrij is.
Dat Atoomstroom haar energie als vrij van subsidies aanprijst, is volgens de Commissie niet misleidend. Indirecte subsidies van de overheid, voor de verzekering van kernenergiecentrales, kunnen niet als subsidies worden beschouwd.
Atoomstroom heeft al laten weten uit principiële overwegingen in beroep te gaan. Ik ben benieuwd wat Greenpeace doet. Wordt vervolgd….

Kim Braber

Afdrukken dit artikel