Nieuws

Fraude met KvK facturen opgerold

De KvK fraude met look alike facturen is opgerold. Eind 2008 stuurden 8 vennootschappen en personen facturen die wel erg veel leken op die van de echter Kamer van Koophandel. Verwarring alom. Op 9 april verbood de Rotterdamse voorzieningenrechter deze partijen zich nog langer als pseudo kvk uit te geven. Hun verweer – het was een publiciteitsstunt – kan naar mijn mening nauwelijks serieus worden genomen. Dit kan zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. In december is al het bankrekeningnummer geblokkeerd waarop de verwarringwekkende facturen moesten worden betaald. Een serie post werd bij op last van de Voorzieningenrechter bij Sandd in beslag genomen, en domeinnaambeheerder SIDN maakte de domeinnamen onbruikbaar (waaronder mijnkvk.nl, en handelsregisteronline.nl). Met snelle actie werd toen een deel van de schade voorkomen. Bijzonder was toen dat een bevel aan Sandd werd opgelegd, zelf geen direct betrokken partij. Terecht is aan deze fraude paal en perk gesteld. Daarvoor is het merken- en handelsnaamrecht er bij uitstek. Ik verwacht dat de gedaagde partijen uiteindelijk de schade zullen moeten vergoeden.
Maarten Haak, advocaat handelsnaamrecht

Afdrukken dit artikel