Nieuws

Tankstation(s) breken alcoholwet!

Tankstation(s) breken alcoholwet!

Ondanks een wettelijk verbod hebben vijf benzinestations alcohol verkocht. Een van de vijf tankstations is daarom nu door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) bekeurd. De belangenvereniging van tankstationhouders (BETA) heeft met het krijgen van de bekeuring haar doel bereikt. Zij wil namelijk doorprocederen tot aan het Europees Hof.
Het is al sinds 2000 verboden om op tankstations alcohol te verkopen. Dat staat in art.22 lid 1a Drank- en Horecawet. In de afgelopen drie jaar zijn 12 tankstations beboet voor het overtreden van dit artikel.
De belangenvereniging had deze actie al in oktober aangekondigd. Pomphouders vinden het verbod onrechtmatig: zij zeggen miljoenen euro’s te zijn misgelopen omdat zij als enige sector geen zwak alcoholische dranken mogen verkopen. Bij wegrestaurants in Nederland kun je een wijntje drinken. Ook bij tankstations in omliggende landen is bier en wijn gewoon bij het tanken te koop. Na tevergeefse pogingen dit verbod op te heffen besloten de tankstations tot deze noodgreep.
Een actie die niet op steun kon rekenen van de regering, van Veilig Verkeer Nederland, slijters en de STIVA. Direct nadat de boete van € 900,= was opgelegd is de alcoholverkoop gestaakt. Met de bekeuring kan het doel namelijk worden nagestreefd: het Europese Hof laten beslissen over de vraag of sprake is van een onrechtmatig verbod.
Ebba Hoogenraad – reclamerecht advocaat

 

Afdrukken dit artikel