Nieuws

Hema: ‘Je kunt ook nootjes in deze bakjes doen!’

Nog zo’n geval van (al dan niet) slaafse nabootsing: een niet nader genoemde onderneming maakt prachtige, delicate waxinelichtbakjes (u hoort het al, ondergetekende is trotse eigenaar van een aantal van deze design ‘sfeerlichthouders’, boven). Ze zijn wit van buiten en hebben van binnen een felle kleur, waardoor er een warm licht vanaf komt als er een brandend waxinelichtje in zit. Hema brengt ook sfeerlichthouders op de markt die van buiten wit zijn en van binnen een felle kleur hebben. Op het eerste gezicht lijken de bakjes sterk op elkaar. Onderneming X, die de designbakjes maakt, brengt de zaak daarom voor de rechter.

De Amsterdamse voorzieningenrechter oordeelde eind mei dat ondanks de gelijkenissen geen sprake is van slaafse nabootsing. Anders dan bij de muntenhangers vindt de rechter dat Hema het nodige heeft gedaan om te voorkomen dat beide producten onnodig met elkaar worden verward.
De voorzieningenrechter accepteert het verweer van Hema dat geen sprake is van onnodig verwarringsgevaar. En wel hierom: de bakjes van Hema zijn van glanzend, niet-lichtdoorlatend metaal en niet van broos porselein, zoals die van onderneming X. Hierdoor zijn de bakjes van Hema ook geschikt om – bijvoorbeeld – borrelnootjes in te serveren, voert Hema aan. De bakjes van eiseres zijn daarvoor te teer. Deze verschillen zijn ook waarneembaar wanneer de producten los van elkaar bekeken worden. De voorzieningenrechter gaat hierin mee en stelt vast dat Hema voldaan heeft aan haar plicht om het nodige te doen om verwarring te voorkomen.
Dit betekent dat deze advocaat haar collectie sfeerlichthouders een stuk goedkoper kan gaan uitbreiden.

Dorothée de Rooy, modelrecht advocaat

Afdrukken dit artikel