Nieuws

Louis van Gaal doet niet leuk mee: EUR 25.000

Reclamebureau Interbest organiseert in 2014 een schrijfwedstrijd rondom het EK-voetbal. Om de wedstrijd te promoten wordt een geinige advertentie gepubliceerd: “Heel Nederland doet mee!” Jammer genoeg voor Interbest doet de in de advertentie afgebeelde Louis van Gaal niet leuk mee. Hij heeft geen toestemming gegeven voor de advertentie. De oud-bondscoach beroept zich voor de Amsterdamse rechtbank op zijn portretrecht, en eist een schadevergoeding van EUR 95.815. In een tussenvonnis beslist de rechtbank dat Van Gaal verzilverbare populariteit heeft en zich met succes op zijn commercieel portretrecht kan beroepen. Interbest heeft de populariteit van Van Gaal zonder toestemming gebruikt in een commerciële uiting. Onrechtmatig, oordeelt de rechtbank. Interbest moet een schadevergoeding betalen. Maar hoeveel? Dat hangt volgens het arrest Cruijff/Tirion af van de marktwaarde van de geportretteerde. De rechtbank sluit voor de begroting van het bedrag aan bij de vergoeding die Van Gaal had kunnen vragen voor het gebruik van zijn portret in de advertentie als hij daarmee had ingestemd. Van Gaal krijgt de gelegenheid om de hoogte van het schadebedrag te onderbouwen.
In zijn eindvonnis begroot de rechtbank de schade van Van Gaal op EUR 25.000. Daarbij neemt de rechtbank mee dat Van Gaal voor de advertentie geen inspanningen heeft moeten doen (hij hoefde bijvoorbeeld niet te komen opdraven bij een shoot voor een televisiecommercial), en dat de advertentie eenmalig is verschenen in De Telegraaf en later nog één keer in Adformatie. De rechter kijkt ook naar een vergelijkbare kwestie met een andere celebrity, waarin een vergoeding werd betaald van EUR 50.000 voor een eenmalige advertentie in vier landelijke kranten. Alles gaat in het mandje en daar rolt een schadebedrag uit van EUR 25.000.
De moraal van het verhaal: het portretrecht van celebrities als Louis van Gaal is serieus geld waard. Gebruik zonder toestemming kan zomaar een duur grapje worden.

Daniël Haije

Afdrukken dit artikel