Nieuws

100% allergeenvrij?

Allergeenvrij, wat betekent dat nu eigenlijk? Dat vroegen klagers zich ook af bij het zien van de claims (100%) allergeenvrije tomaten-, en groentesoep en allergeenvrij vlees op internet. Klagers stappen naar de Reclame Code Commissie (RCC): want wat nou als je allergisch bent voor (rund)vlees? Of voor de kruiden zoals knoflook en peper in de soepjes? Ook dat kan helemaal verkeerd vallen.

Adverteerders verweren zich door te stellen dat hun producten vrij zijn van verplicht te declareren allergenen: In bijlage II bij de VIC-Verordening is een lijst opgenomen van 14 verplicht te declareren allergenen waaronder de alom bekende; gluten, schaaldieren, melk en noten. Maar mag je een product (100%) allergeenvrij noemen wanneer het product slechts vrij is van de verplicht te declareren allergenen?

De RCC vindt van niet. De RCC oordeelt in beide zaken dat de uiting (100%) allergeenvrij misleidend is. De claim wekt namelijk de verwachting dat de producten helemaal geen allergenen bevatten, terwijl de claim alléén ziet op het lijstje verplicht te declareren allergenen. De consument die allergenen dient of wenst te vermijden, zal bij zijn aankoop dus kunnen worden misleid. Hij zal niet verwachten dat er andere allergenen in zitten dan de 14 verplichte.

De RCC trekt een duidelijke lijn: de uiting (100%) allergeenvrij mag alleen gebruikt worden indien er ook echt geen enkele allergeen in verwerkt is. Een interessante vraag is dus of deze claim überhaupt gemaakt mag worden; is voor elk product niet tenminste íemand allergisch?

Stephanie Reinders Folmer, health, beauty & food sectie

Afdrukken dit artikel