Nieuws

Heks’nkaas: science fiction-auteursrecht

Advocaat-generaal Wathelet heeft de auteursrechtelijke bescherming van de smaak van levensmiddelen afgeraden. De belangrijkste overweging is in nr. 60:  

Toutefois, le fait que les saveurs elles-mêmes soient éphémères, volatiles et instables milite, à mon avis, contre leur identification précise et objective ainsi que, par conséquent, leur qualification en tant qu’œuvres aux fins du droit d’auteur.

Met andere woorden: volgens de AG kan het object van bescherming (smaak) niet met voldoende nauwkeurigheid worden geïdentificeerd. De AG sluit echter auteursrechtelijke bescherming van levensmiddelen in de toekomst niet uit, mocht techniek een precieze en objectieve identificatie van het beschermingsobject (smaak) mogelijk maken. Nr. 57 fine:

Je n’exclus pas qu’à l’avenir les techniques pour l’identification précise et objective d’une saveur ou d’une odeur puissent évoluer, ce qui pourrait amener le législateur à intervenir et les protéger au titre du droit d’auteur ou par d’autres moyens.

Science fiction-auteursrecht , als het ware.

De AG lijkt dezelfde redenering toe te passen als door het HvJEU werd toegepast in de zaak Sieckmann, waarin het HvJEU merkenrechtelijke bescherming van geuren uitsloot, omdat (onder andere) een schriftelijke beschrijving van geur niet voldoende duidelijk, nauwkeurig en objectief was. Als het advies van de AG wordt gevolgd door het HvJEU, zal deze zaak de Sieckmann zijn van het auteursrecht.

Daniël Haije, advocaat auteursrecht

Afdrukken dit artikel