Nieuws

Mijn werkstuk gaat over… AUTEURSRECHTINBREUK!

Wie vrolijkte zijn werkstuk vroeger niet op met plaatjes van Google of uit de boeken van de schoolbibliotheek? Van geen kwaad bewust kopieer en plak je lukraak afbeeldingen van hamsters, voetballers en steden om maar aan het minimum aantal pagina’s van dat vervelende werkstuk te komen. Zo ook een Duitse leerlinge die een werkstuk moest schrijven over de Spaanse stad Cordoba. De trotse leerlinge uploadde haar werkstuk, inclusief foto van de stad, op de schoolwebsite. Dit was het startsein van een rechtszaak die uiteindelijk het Hof van Justitie van de EU heeft bereikt.
 
De professionele fotograaf van de foto kreeg lucht van het gebruik en meende dat zijn auteursrecht was geschonden. De fotograaf verzocht daarom om stopzetting van het gedrag en schadevergoeding. Om het geschil op te lossen heeft het Bundesgerichtshof van Duitsland aan het Hof van Justitie van de EU gevraagd of het uploaden van het werkstuk met foto een beschikbaarstelling aan een “nieuw publiek” oplevert, en daarmee een auteursrechtschending.
 
Het Hof is van mening dat sprake is van een mededeling aan een nieuw publiek, ondanks het bijkomstige karakter van de afbeelding ten opzichte van het werkstuk, de omstandigheid dat de foto vrij toegankelijk was zonder enige vermelding van beperking op het gebruik ervan en het ontbreken van een winstoogmerk bij de leerlinge en het onderwijzend personeel.
 
Voor auteursrechthebbenden is de uitspraak van het Hof positief, omdat die bevestigt dat het internet geen beperking op hun rechten meebrengt. Aan de andere kant heeft het Hof moderne scholieren opgezadeld met een nog stressvollere schooltijd dan ze toch al hadden.
 
Mathijs Peijnenburg, juridisch medewerker

Afdrukken dit artikel