Nieuws

Wat betekent Skinny Orange?

Wat zijn de ingrediënten in het productie hier linksonder denk je? Nee, niet meteen verder lezen. Ik wacht wel. Je mag me je gedachten ook mailen. Klaar? Klager voelde zich op het verkeerde been gezet. Hij dacht dat het product enkel sinaasappelsap bevat en hij voelde zich dan ook bedrogen toen uit de rest van de verpakking bleek dat het product 33% water bevat. Misleidend! De nieuwe producent Riedel verklaart dat na overname van het merk de verpakking direct is gewijzigd naar 70% sap, 30% water. Albert Heijn (die als distributeur ook een klacht ontving) sluit zich hierbij aan.

De voorzitter kijkt eerst naar het oude etiket en herhaalt het (inmiddels standaard) toetsingskader: de geïnteresseerde consument leest de lijst van ingrediënten, maar een vermelding op de verpakking kan desondanks de consument misleiden. Met dat in het achterhoofd oordeelt de voorzitter dat de consument de verpakking niet anders kan begrijpen dan dat het product uitsluitend sinaasappel bevat. Dit komt ook door de afbeeldingen van sinaasappel en “100% natural ingrediënten”. De woorden Skinny, “36% less calories”  en “een scheutje water” en de lijst van ingrediënten lossen de verkeerde indruk niet op.

Als we dan toch bezig zijn, moet de voorzitter gedacht hebben, dan beoordeel ik ook meteen het nieuwe etiket (afbeelding rechts). De klager vond het nieuwe etiket namelijk nog steeds misleidend. Dit is waarom deze uitspraak écht NIEUWS-waardig is. De RCC mag zich namelijk niet uitspreken over nog niet gepubliceerde reclame-uitingen. Al helemaal niet op eigen initiatief. De voorzitter besluit deze regel uit praktisch oogpunt achterwege te laten en oordeelt dat het nieuwe etiket niet misleidend is. Eind goed, al goed?

Sarah Arayess, advocaat health, beauty & food law

Afdrukken dit artikel