Nieuws

Dé aangewezen acteur(s) voor de rol?

The Shawshank Redemption zonder Morgan Freeman, Forrest Gump zonder Tom Hanks, het is ondenkbaar. In de meeste films is er maar één die de hoofdrol perfect kan vertolken. Dit is echter anders in de theater-industrie. Het is niet ongebruikelijk dat je bij een bezoek aan een musical niet de alom geprezen Tony Award winnaar, maar een zogenaamde alternate in de hoofdrol te zien krijgt. Niet iedereen is echter van dit systeem op de hoogte. Zo kwam het dan ook dat een bezoeker van de musical “Was getekend, Annie M.G. Schmidt” een klacht indiende bij de Reclame Code Commissie (RCC).

De klager was naar de voorstelling gegaan en voelde zich misleid toen niet Simone Kleinsma, maar haar alternate de rol van Annie M.G. Schmidt bleek te vertolken. Uit de nieuwsbrief en website had de klager opgemaakt dat alleen Simone Kleinsma de hoofdrol op zich zou nemen. Dit kwam vooral omdat daar vermeld stond dat de rol van Annie haar als geen ander past en dat zij dan ook de aangewezen actrice voor de rol is.

Stage Entertainment, de producent, stelde zich op het standpunt dat het een feit van algemene bekendheid is dat in grote producties gebruik gemaakt wordt van alternates. Daarnaast werd dit – aldus Stage Entertainment – niet verhuld omdat er een melding over was geplaatst op de cast-pagina van haar website. Volgens Stage Entertainment wordt de musical bovendien verkocht als totaalbeleving en niet als soloprogramma waarin het alleen draait om Simone Kleinsma.

De RCC was het oneens met Stage Entertainment. De gemiddelde consument zou begrijpen dat een hoofdrol bij onvoorziene omstandigheden vertolkt wordt door een ander om te voorkomen dat de voorstelling afgelast moet worden. Dat dit ook gebeurt buiten dergelijke noodgevallen, zal de consument echter niet verwachten. Omdat het succes van de musical in de reclame-uitingen grotendeels werd toegeschreven aan de vertolking van Annie M.G. Schmidt door Simone Kleinsma, is de kans dat zij niet op het podium staat essentiële informatie die de consument nodig heeft voor zijn aankoopbesluit. Deze informatie moet duidelijk worden in de uitingen zelf en de mededeling op de cast-pagina was onvoldoende. De uitingen werden door de RCC dan ook aangemerkt als misleidend en oneerlijk.

Mathijs Peijnenburg, juridisch medewerker

Afdrukken dit artikel