Nieuws

Tafelgashaard doorstaat vuurproef dankzij ‘houtlook’

Nu de dagen langzaamaan weer wat korter worden en de temperatuur daalt kan de openhaard weer wat vaker aan. Voor wie geen openhaard heeft is een tafelgashaard een mooie uitkomst. Er is ook voor ieder wat wils, want ze zijn  verkrijgbaar in veel verschillende modellen en kleuren. Toch lijken sommige haardjes wel wat op elkaar. Dat vond ook de eiser in deze zaak van de haard van een andere haardenhandelaar. Wat vind jij? Links zie je de haard van eiser en rechts de haard van gedaagde. Volgens de rechtbank Den Haag maakt gedaagde geen inbreuk op het modelrecht van eiser dat in een grijstint is geregistreerd. Beide modellen bestaan weliswaar uit een vierkante bak met op elkaar lijkende uitsparingen en ook de bedieningspanelen lijken op elkaar, maar door de ‘houtlook’ wekt de haard van gedaagde toch écht een andere algemene indruk dan het strakke lijnenspel en de minimalistische vormgeving van eiser. Geen auteursrechtinbreuk dus.  Het verschil in look is ook hier weer bepalend voor het oordeel van de rechter: de matte look in een donkere kleurstelling van eiser maakt een andere totaalindruk dan de ‘houtlook’ van gedaagde. Ook slaafse nabootsing is niet aan de orde. Daarvan kan alleen sprake zijn als men zonder af te doen aan de deugdelijkheid en bruikbaarheid van het product op bepaalde punten een andere weg had kunnen inslaan en door dit na te laten verwarring kan ontstaan. De Hoge Raad had die maatstaf vorig jaar nog maar eens bevestigd in Allround/Simstars. Een redelijk hoge drempel dus die, helaas voor eiser, in dit geval dan ook niet wordt gehaald. Het houten haardje neemt voldoende afstand van het ontwerp van eiser. Verwarring ligt daarom niet voor de hand.

Deze vuurproef heeft het haardje doorstaan. De ‘houtlook’ bracht de redding. Als de modelregistratie van eiser in plaats van een afbeelding met een effen (donkere) kleur een kleurloze lijnentekening was geweest, had het kwartje wel eens de andere kant op kunnen vallen. De houtlook had dan wellicht géén andere indruk gewekt bij de geïnformeerde gebruiker.

Fleur Jeukens, juridisch medewerker

Afdrukken dit artikel