Nieuws

12e European Food and Feed law Conference

Op 25 en 26 oktober vond het jaarlijkse EFFL-congres plaats, georganiseerd door Lexxion. Tijdens dit congres worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van food en feed law besproken met professionals die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Het congres werd geopend met een heet hangijzer: Brexit. In de openingsspeech werden de verschillende mogelijke gevolgen voor de levensmiddelensector besproken, waarbij een onderscheid werd gemaakt naar de gevolgen bij een ‘harde’ Brexit (overeenstemming over erkenning van regels per onderwerp/sector) en een ‘zachte’ Brexit (banden met Europa blijven sterk).

Een ander politiek gevoelig onderwerp is dual quality. Dit gaat over het fenomeen waarbij levensmiddelen die onder hetzelfde merk worden verkocht, van hogere kwaliteit zijn in West-Europese landen dan in Oost-Europa. Kun je dit probleem met regelgeving oplossen? En gaat het eigenlijk wel over dual quality, of is “multiple quality” een betere terminologie? Ook werden de nieuwe regels voor biologische levensmiddelen, de strikte regels voor nano-labelling in Frankrijk en de voorschriften in Noorwegen voor kidsmarketing geanalyseerd. De ogenschijnlijk overzichtelijke nieuwe regels voor etikettering van primaire ingrediënten bleken na discussie aan de hand van praktijkvoorbeelden toch niet zo eenvoudig. Wat is bijvoorbeeld het primaire ingrediënt van paëlla? Uiteraard konden ook de juridische status van botanicals, de nieuwe regels voor novel food en de toekomstige regels voor vegan / vega producten niet ontbreken.

Ook tijdens dit congres werd het toenemende aantal (strenge) nationale wetten besproken. In principe zijn de meeste regels voor levensmiddelen geharmoniseerd: dit betekent dat de regels Europees zijn vastgesteld en dus in elk land gelijk zijn. De afgelopen jaren hebben verschillende lidstaten in toenemende mate nieuwe wetten geïntroduceerd, bijvoorbeeld op het gebied van herkomstetikettering. Dit werpt een grote barrière op voor bedrijven. Door het oerwoud aan nationale en Europese regels, wordt het steeds minder eenvoudig om een product in meerdere lidstaten op de markt te brengen. Het vrij verkeer van goederen komt hierdoor in gevaar. Gelukkig staat het onderwerp hoog op de agenda van de Europese Commissie. Kortom: een vol en divers programma dat past bij het levensmiddelenrecht.

Sarah Arayess, advocaat Health, Beauty en Food Law

Afdrukken dit artikel