Nieuws

Daar wordt de aarde vrolijker van …

In een folder voor een duurzame zonneboiler staat een milieuclaim. In de zomer verwarmen de zonnepanelen de zonneboiler. Voor de winterse maanden helpt een houtkachel om het water in de zonneboiler te verwarmen. Het gasverbruik wordt zo met 70 % verlaagd. De tekst in de folder is enthousiast, met een knipoog: “Daar wordt het hele Nederlandse milieu, ja zelfs de aarde vrolijker van”.  Klager vindt dit niet kunnen: houtkachels geven fijnstof en zijn schadelijk en niet milieuvriendelijk. Een hele discussie ontspint zich. Adverteerder beroept zich erop dat Brussel voorstander is van houtstook als verantwoord alternatief van kolencentrales. Houtvergassers en pelletstookinstallaties krijgen in Nederland overheidssubsidies. Over het fijnstof nuanceert adverteerder dit bezwaar: slechts 0.5 % van de totale Nederlandse uitstoot komt door houtkachels.

Wat doet de Reclame Code Commissie (RCC)? Logischerwijs oordeelt de RCC dat het een milieuclaim is. Dat de ‘aarde vrolijker wordt’ is weliswaar geen absolute claim, maar geeft wel een té rooskleurig beeld. Ook al is de hoeveelheid fijnstof slechts ongeveer een half procent van de totale Nederlandse uitstoot, houtkachels leveren tóch een bijdrage hieraan.
Ik vind deze uitspraak wel heel streng. De claim is genuanceerd: ‘vrolijker’. Het is geen absolute claim. En waarom zegt de RCC niets over het Europese en Nederlandse beleid om houtvergassers juist als alternatief voor kolencentrales aan te prijzen? Fijnstof is ook met name een gezondheidskwestie, mogelijk meer dan een milieubezwaar? De RCC had misschien wel iets vrolijker naar deze slogan kunnen kijken.

Ebba Hoogenraad, advocaat reclamerecht

Afdrukken dit artikel