Nieuws

Eigen mening van influencer? Geen disclosure nodig.

Gelukkig is het inmiddels duidelijk: als een influencer heel positief is over een product, maar de betreffende fabrikant heeft helemaal niets van doen met die influencer (geen betaling voor de positieve post, het product is ook niet gesampled), dan valt het onder de vrijheid van meningsuiting waarbij de strenge regels van het reclamerecht niet gelden. De Reclamecode Social Media is niet van toepassing. Het is niet nodig om zo’n positieve post te voorzien van bijvoorbeeld de vermelding ‘#adv.’

De Reclame Code Commissie heeft dit voor het eerst duidelijk gemaakt in de uitspraak over de Witte Parel kokosolie vlog. Een belangrijke uitspraak en koerswijziging in december 2018.

Lees hier de annotatie die Ebba Hoogenraad heeft geschreven, onlangs gepubliceerd in IER 2019, afl. 1.

Ebba Hoogenraad, reclamerecht advocaat

Afdrukken dit artikel