Nieuws

Optimel Vanille vla smaakt naar vanille

Wáár op de verpakking moet staan dat een product de smaak heeft van het afgebeelde fruit? Even leek het erop dat smaakvermelding helemaal niet meer mogelijk zou zijn! De Reclame Code Commissie had het – onbedoeld – onhandig opgeschreven in de Optimel Vanille vla zaak, aangespannen door Foodwatch. Maar nu is gelukkig goed duidelijk geworden dat smaakdisclaimers op de verpakking gebruikelijk zijn en de consument goed kunnen informeren.

Echte vanille of vanille-aroma?

Op de verpakking van Optimel Vanille Vla staat op de zijkant vermeld dat het de smaak van vanille heeft. Ook achterop in de ingrediëntendeclaratie staat het woord ‘aroma’. Het pak heeft gele kleurvlakken, maar er zijn géén vanillestokjes of vanillebloesem te zien. Het College van Beroep heeft aangegeven dat een product gerust vanillevla mag heten, als daarbij op duidelijke wijze wordt aangegeven dat het gaat om vanillesmaak. Dat zal vaak op de voorzijde zijn (maar hoeft niet). Uit de uitspraak blijkt dat veel producten die (natuurlijke) aroma’s bevatten en niet (extracten van) het echte fruit dat is afgebeeld, dit inmiddels aan de consument kenbaar maken door het woord ‘smaak’ op de verpakking toe te voegen. Een goede wijze om de consument te informeren.

Friesland Campina zegt in haar persbericht blij te zijn met de helderheid die de uitspraak geeft. Zij had begin dit jaar al bekend gemaakt de receptuur en/of verpakking aan te passen. De gele Optimel vanillevla blijft daarbij natuurlijk nog steeds naar vanille smaken.

Ebba Hoogenraad heeft in dit hoger beroep Friesland Campina vertegenwoordigd.

Afdrukken dit artikel