Nieuws

Verpakking margarine ‘Eat Plants. Not Palm please’ is misleidend

The Flower Farm misleidt de consument door op haar margarineverpakking te zeggen dat palmolie tropisch regenwoud verwoest. Verder mag The Flower Farm in haar TVC niet zeggen dat door palmolie Orang Oetans worden uitgeroeid. Ook de oproep dat de consument door het kopen en eten van The Flower Farm margarine per gezin tot 30 m2 regenwoud redt, is misleidend en een verboden milieuclaim. Waarom? Omdat in Nederland alle margarines zijn gemaakt van duurzame RSPO-palmolie, waardoor juist géén ontbossing van regenwoud plaatsvindt. De Reclame Code Commissie vindt de boodschap van The Flower Farm misleidend want onjuist en te ongenuanceerd. Wezenlijke informatie is weggelaten. De verpakking, de TVC, de video en de Instagram filmpjes moeten worden aangepast. Dat geldt ook voor veel teksten op de website. De RCC heeft zich in haar uitspraak ook gebaseerd op de vele verklaringen van NGO’s zoals Solidaridad en Orangutan Land Trust. De NGO’s en de wetenschap zijn het erover eens: een boycot van palmolie is niet de juiste route. Duurzame, RSFO-gecertificeerde palmolie wel.

Ebba Hoogenraad heeft deze zaak behandeld bij de RCC voor de European Palm Oil Alliance (EPOA).

Hier de link naar de uitspraak van de RCC.

Afdrukken dit artikel