Nieuws

Nieuws

2019-01-09 | Kantoorbezoek rechtswinkel Clinic

Vandaag kreeg Hoogenraad & Haak bezoek van een groep enthousiaste masterstudenten van de rechtswinkel Clinic Law Incubator. Zij helpen particulieren en kleine ondernemingen met juridisch advies over onder meer intellectueel-eigendomsrecht, mediarecht, privacyrecht en consumentenrecht. De studenten van Clinic bezoeken regelmatig aangesloten advocatenkantoren. Daar bespreken zij hun ideeën over de juiste aanpak van adviesaanvragen. Daar werkt […] Lees meer

2018-10-19 | AP biedt duidelijkheid over direct marketing (en roept vragen op)

Wat mag wel en niet op het gebied van direct marketing onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR)? Dat is een behoorlijk ingewikkeld onderwerp. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) publiceerde op 4 oktober 2018 uitgebreide informatie over de spelregels rondom direct marketing in de vorm van een Q&A op haar website. De titel van het persbericht waarin de […] Lees meer

2018-02-22 | Handleiding Algemene Verordening Gegevensbescherming gepubliceerd

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De AVG zal rechtstreeks in alle lidstaten van de Europese Unie gelden en vervangt de nationale Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De Wbp was gebaseerd op de Europese Richtlijn gegevensbescherming (Richtlijn). Aan de bepalingen van de AVG wordt nadere invulling gegeven in zogenoemde uitvoeringswetten. […] Lees meer

2017-03-13 | In beginsel geen belangenafweging bij een verzoek om vergeten te worden

Voor altijd vindbaar op Google? Op vrijdag 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het privacybelang van een natuurlijk persoon zwaarder weegt dan het belang van de exploitant van een zoekmachine en het belang bij informatie van de internetgebruikers: in principe moet gehoor worden gegeven aan het verzoek om vergeten te worden. Slechts […] Lees meer

2016-11-25 | Klagen over WhatsApp kan binnenkort gewoon in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf WhatsApp Inc. verloor op 22 november 2016 de rechtszaak die zij had aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens nadat deze een sanctiebesluit aan WhatsApp had opgelegd. WhatsApp had volgens de Autoriteit Persoonsgegevens de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden, nu zij van haar Nederlandse gebruikers op Nederlandse smartphones wél persoonsgegevens verwerkt (en niet enkel doorvoert), […] Lees meer

2016-08-08 | Zelfcertificering voor Privacy Shield van start

Persoonsgegevens doorgeven vanuit Nederland naar het buitenland is alleen toegestaan indien het betreffende land een passend niveau van bescherming biedt. Landen binnen de EU worden, door implementatie van de Privacyrichtlijn, geacht een passend beschermingsniveau te bieden. Wanneer men voldoet aan de WBP is doorgifte aan deze landen toegestaan. Voor landen buiten de EU gelden echter […] Lees meer

2016-06-09 | Privacyschild nog niet veilig genoeg

De Europese Commissie heeft een concept “adequaatheidsbesluit” opgesteld dat een EU-VS Privacyschild moeten bieden ter vervanging van het ongeldig verklaarde Safe Harbour–besluit. De nationale privacytoezichthouders, verenigd in de artikel 29 werkgroep  “WP29”, zijn kritisch over het concept-besluit van de Europese Commissie: het Privacyschild biedt zeker meer bescherming, maar er zijn ook problemen die de Europese […] Lees meer

2016-05-23 | Richtlijn bescherming bedrijfsgeheimen aangenomen

Know how en bedrijfsinformatie bedoeld om vertrouwelijk te blijven, zijn voor bedrijven waardevolle bedrijfsgeheimen – ook als ze niet beschermd kunnen worden door een intellectueel eigendomsrecht. Specifieke wetgeving om deze bedrijfsgeheimen te beschermen ontbreekt in Nederland. Wel kan via geheimhoudingsovereenkomsten of via een beroep op onrechtmatige daad of wanprestatie alsnog geheimhouding worden afgedwongen. Maar er […] Lees meer

2015-10-22 | Niet goed, geld nog steeds terug?

Shoppen doen we allemaal wel eens online. Dan komt het ook voor dat iets tegenvalt of niet past, en dus retour kan. Volledig legitiem. Een nieuwe, niet zo legitieme categorie lijkt echter geboren: “ik heb het gebruikt, maar het bevalt toch niet zo goed”. Of het nou gaat om een kledingstuk dat niet het verwachte […] Lees meer

2015-10-08 | Schrems vs. Facebook: Safe Harbor beschikking niet langer een veilige haven

Op 6 oktober 2015 heeft het Hof van Justitie van de EU geoordeeld dat de Safe Harbor beschikking tussen de EU en de VS ongeldig is. Dat betekent dat iedere doorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS die is gebaseerd op de Safe Harbor voorwaarden, onrechtmatig is. Persoonsgegevens blijken in de VS niet […] Lees meer