Nieuws

Nieuws

2018-11-30 | #WINNING – Sarah Arayess wint de Wim Mak BMM Award

Mooi nieuws! Onze kantoorgenoot Sarah Arayess heeft vandaag de Wim Mak BMM Award gewonnen. Sarah krijgt deze prestigieuze prijs voor haar artikel “Claimcultuur: over levensmiddelenrecht en merken“. De Wim Mak BMM Award is ingesteld door de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM). Hij wordt tijdens de jaarlijkse najaarsvergadering van de BMM toegekend aan degene die […] Lees meer

2018-11-30 | Over auteursrecht zonder smaak

Wie aan tafel zit in een restaurant wordt omgeven door auteursrechtelijk beschermde werken: de kunst aan de muur, het logo van het restaurant op de menukaart en in sommige gevallen zelfs de tafels en stoelen waaraan wordt gedineerd. Maar hoe zit het met de auteursrechtelijke bescherming van het allerbelangrijkste in datzelfde restaurant: de smaak van […] Lees meer

2018-11-29 | Gebruik een merk niet als soortnaam

Pakken we even een uber (taxi)? Mag ik een Spa rood (bruiswater)? Stuur je een tikkie (betaalverzoek)? Het kan er zo makkelijk insluipen. Je verzint een nieuw product of nieuwe dienst, hebt groot succes, en voordat je het weet wordt het soort product of dienst met die merknaam aangeduid. Groot compliment natuurlijk, want je hebt een duidelijke […] Lees meer

2018-11-29 | Voedselkeuzelogo’s volop in ontwikkeling

Kent u ze nog? Het blauwe en groene vinkje op verpakkingen van levensmiddelen. Sinds 2006 werden deze symbolen gebruikt om consumenten te helpen gezondere producten te kiezen. Na 10 jaar was de koek op: de vinkjes zouden langzaam uit de schappen verdwijnen. Sinds 18 oktober jl. mogen geen nieuwe producten met vinkjes meer worden geproduceerd. […] Lees meer

2018-11-28 | Daar wordt de aarde vrolijker van …

In een folder voor een duurzame zonneboiler staat een milieuclaim. In de zomer verwarmen de zonnepanelen de zonneboiler. Voor de winterse maanden helpt een houtkachel om het water in de zonneboiler te verwarmen. Het gasverbruik wordt zo met 70 % verlaagd. De tekst in de folder is enthousiast, met een knipoog: “Daar wordt het hele […] Lees meer

2018-11-28 | Mathijs Peijnenburg wordt advocaat

Na een geslaagde student-stage bij ons kantoor bleef Mathijs Peijnenburg als juridisch medewerker aan Hoogenraad & Haak verbonden. In die functie heeft hij zich in korte tijd onmisbaar gemaakt. Vanaf 2019 zet Mathijs als advocaat zijn loopbaan bij ons kantoor voort. Hij zal in de volle breedte van onze praktijkgebieden werkzaam zijn. Mathijs studeerde in Engeland, […] Lees meer

2018-11-27 | NIEUWS 2018-04

Er is weer een nieuwe editie van ons NIEUWS uit! Een makkelijk leesbaar overzicht van ontwikkelingen in reclamerecht, intellectuele eigendom en levensmiddelenrecht. Download het NIEUWS hier. Ditmaal aandacht voor: •  Mathijs Peijnenburg wordt advocaat lees •  Menarini/Biofarma: hoog aandachtsniveau bij merk voor pijnstillers lees •  Daar wordt de aarde vrolijker van … lees •  Voedselkeuzelogo’s volop in ontwikkeling lees •  […] Lees meer

2018-11-27 | Over smaak valt veel te twisten

Smaak is uniek en persoonlijk. En ieder beleeft het weer anders. De smaak van een levensmiddel kan niet op basis van het auteursrecht worden gemonopoliseerd. Waarom niet? Omdat die smaak (nog) niet nauwkeurig en objectief kan worden vastgesteld. Het Hof van Justitie EU heef eindelijk uitspraak gedaan. Fabrikant Levola brengt al jaren een smakelijke Smeerdip Heksenkaas op de markt. […] Lees meer

2018-11-16 | 12e European Food and Feed law Conference

Op 25 en 26 oktober vond het jaarlijkse EFFL-congres plaats, georganiseerd door Lexxion. Tijdens dit congres worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van food en feed law besproken met professionals die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Het congres werd geopend met een heet hangijzer: Brexit. In de openingsspeech werden de verschillende mogelijke gevolgen voor […] Lees meer

2018-11-14 | Chocoladestaafjes en –krullen niet auteursrechtelijk beschermd

Chocolade is in vele vormen en maten verkrijgbaar: van het welbekende zeebanket tot aan chocoladeletters tijdens de Sinterklaasperiode. Chocoladevormen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn als ze een eigen, oorspronkelijk karakter hebben en het persoonlijk stempel van de maker dragen. In de onderhavige zaak is een geschil ontstaan tussen de twee concurrenten Dobla en Chocolate King over […] Lees meer