Bescherming voor levensmiddelen: GTS, BOB en BGA

GTS-BOB-BGA-Hoogenraad-Haak-Food-law-levensmiddelenrecht-6.jpg

Niet alleen intellectuele-eigendomsrechten kunnen producten beschermen. Ook traditie, oorsprong en herkomst zijn bronnen van bescherming. Althans, voor levensmiddelen. Regels hierover zijn onder andere terug te vinden in Verordening 1151/2012 en Verordening 1308/2013.

Voor eet- en drinkwaren bestaan drie soorten bescherming:
- Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS)
- Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
- Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

GTS-bescherming gaat over het traditionele karakter van een product, in samenstelling of in de wijze van productie. Het product moet minstens 30 jaar onveranderd en aantoonbaar zijn gebruikt op de EU-markt. Een product kan een BOB krijgen als het in een bepaald geografisch gebied is geproduceerd, verwerkt én bereid. Dit zijn cumulatieve vereisten. Producten die een nauwe band met een geografisch gebied hebben, kunnen een BGA krijgen. De productie, verwerking óf bereiding moet hebben plaatsgevonden in een bepaald gebied. Niet zo streng als een BOB dus. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn: Basterdsuiker (GTS), Opperdoezer Ronde (BOB) en Gouda Holland (BGA).

Alle GTS-, BOB- en BGA-producten zijn te vinden in de Europese database DOOR. Inmiddels zijn hierin 1.438 producten opgenomen. Het merendeel is daadwerkelijk geregistreerd. Enkele productdossiers zijn nog ‘in aanvraag’. In de toekomst zal dit register alleen maar in omvang toenemen. Wil een levensmiddel in aanmerking komen voor een van deze vormen van bescherming, dan gaat daar wel een behoorlijk traject aan vooraf. Er moet onder andere een productdossier worden ingediend. Goedkeuring verloopt uiteindelijk via Brussel.

Van Ceylon thee tot Oktoberfestbier, van Italiaanse buffelmozzarella tot Deense Danablu, het zijn allemaal beschermde producten. Beschermd door hun ‘roots’. Mooi toch? Zeker nu we allemaal willen weten wat we eigenlijk eten.

Christine Fontaine

Foodstuffs protection: TSG, PDO and PGI

Not only intellectual property rights can protect products. Also tradition, origin and  geographical indication are sources of protection. At least, for foodstuffs, under Regulation (EC) No. 1234/2007 (the "Single CMO Regulation").

There are three types of protection for food and beverages:
- Traditional speciality guaranteed (TSG)
- Protected designation of origin (PDO)
- Protected geographical indication (PGI)

TSG protection is about the traditional character of a product, in composition or in the mode of production. The product must be at least 25 years unchanged and demonstrably used on the EU market. A product can get a PDO if it is produced, processed and prepared in a specific geographical area. These are cumulative requirements. Products that have a close connection with a geographical area can receive a BGA. The production, processing or preparation must have taken place in a particular area. Not as strict as a PDO so. Famous Dutch examples are: ‘Basterdsuiker’ (TSG), ‘Opperdoezer Ronde’ (PDO) and ‘Gouda Holland’ (PGI).

All TSG, PDO and PGI products can be found in the European database DOOR. Meanwhile 1,438 products are listed herein. The majority is actually registered. Some specifications are still 'pending'. This register will only increase in time. Before a foodstuff can be qualified for one of these forms of protection, a product file must be submitted. The actual process of approval takes up quite some time. Brussels is the last stop before protection can be registered.

From Ceylon tea to Oktoberfest Beer, from Italian buffalo mozzarella to Danish Danablu, all are protected products. By their roots. Beautiful isn’t it? Especially nowadays, when we all want to know what we actually eat.

Christine Fontaine

Daniël Haije