Stirring things up: ingrediënten en voedingswaarden verplicht voor alcoholische dranken

Bottles-and-glasses-of-alcohol-300x202.jpg

Op 29 maart vorig jaar schreef ik dat de Europese Commissie de alcoholindustrie opriep om met een voorstel te komen voor zelfregulering over de etikettering van alcoholische dranken (>1,2 % alcohol). Dit voorstel moet gaan over de vermelding van de lijst van ingrediënten en voedingswaardevermelding op het etiket. Tot op heden is alcohol namelijk uitgezonderd van de verplichting om deze informatie op het etiket te zetten. De Europese Commissie gaf de industrie een ambitieuze termijn: binnen een jaar moest een voorstel op tafel liggen. Inmiddels is er nieuws: het is de industrie gelukt om de termijn te halen!
 
Voorstel
Gisteren is officieel het document aan Europese Commissielid Vytenis Andriukaitis (verantwoordelijk voor Gezondheid en Voedselveiligheid) overhandigd. Het voorstel beschrijft hoe de industrie (een club van zeven Europese brancheorganisaties voor producenten van bier, wijn, cider en sterk alcoholische dranken) transparante informatie aan consumenten over ingrediënten en voedingswaarden van alcoholische dranken zal gaan verschaffen.
 
Dit wordt uitgewerkt aan de hand van aantal uitgangspunten dat geldt voor alle alcoholische dranken. Daarnaast worden in bijlagen sectorspecifieke regels uiteengezet voor bier, cider, likeuren en wijn. Het is echter wel de bedoeling dat de regels voor de specifieke sectoren onderling (logisch) samenhangen en consistent zijn. Samenwerking tussen sectoren blijft daarom belangrijk.
 
In het voorstel zegt de industrie toe dat de lijst van ingrediënten en voedingswaarden aan consumenten zal worden gecommuniceerd. Dat kan op het etiket of “off-label” wanneer die informatie via het etiket op eenvoudige wijze toegankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een link, barcode of QR-code op het etiket. Bedrijven mogen zelf bepalen op welke manier ze de informatie aan consumenten zullen verstrekken, mits in overeenstemming met de algemene etiketteringsregels, de beginselen uit het voorstel en de sectorspecifieke bijlagen.
 
Wijn
Dat het vermelden van de lijst van ingrediënten en voedingswaarden nog best ingewikkeld kan zijn voor dit soort producten, blijkt bijvoorbeeld uit de bijlage die is toegespitst op wijn. Door het natuurlijk karakter van wijn of de gekozen productiewijze kan de samenstelling van jaar tot jaar, en naarmate de wijn langer in de fles blijft, verschillen. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het correct vermelden van de lijst van ingrediënten en voedingswaarden.

Gezocht zal worden naar een heldere en duidelijke manier van het verstrekken van informatie, waarbij recht wordt gedaan aan de aard van het product. Voor wijn zal ook de mogelijkheid worden onderzocht voor het online verstrekken van (extra) informatie, bijvoorbeeld via de website WineinModeration.
 
Handhaving en evaluatie
Verder beschrijft elke bijlage hoe de sector ondernemingen zal ondersteunen bij het implementeren van de nieuwe regels. Ook zal elke sector een eigen rapportage- en klachtensysteem opzetten, om ervoor te zorgen dat klachten tijdig worden behandeld. In maart 2021 (dus pas over drie jaar) zal de industrie een rapport uitbrengen over de voortgang van de implementatie.
 
Een eerste stap is gezet, maar concrete regels zijn er voorlopig nog niet. De komende tijd zullen de sectoren eerst flink verder aan de slag moeten om de algemene principes uit het voorstel uit te laten kristalliseren tot specifieke vereisten waar bedrijven mee aan de slag kunnen.
 
Sarah Arayess