Vrij als een vogel?
In Europa geldt het beginsel van wederzijdse erkenning: is een product in een lidstaat geldig op de markt, dan mag datzelfde product in principe ook in de rest van de EU worden verkocht. Desondanks kan een land een product van de markt weren, maar alleen wanneer aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Een duidelijk veiligheidsrisico kan een goede reden zijn om verkoop van een product tegen te houden. Solgar produceert een voedingssupplement met 100 microgram vitamine D. In Nederland geldt echter een wettelijke maximum dagdosering vitamine D van 75 µg. Omdat in diverse Europese landen ditzelfde product wél (en zonder problemen) wordt verkocht, beroept Solgar zich op de wederzijdse erkenning. NVWA weigert echter het product tot de markt toe te laten – met een jarenlange juridische discussie tot gevolg. Solgar vindt dat NVWA niet voldoende onderbouwt waarom zij het product niet toelaat. Zelf heeft ze veel argumenten aangedragen waaruit juist de veiligheid van het product blijkt. NVWA legt in 2016 beslag op de bewuste producten en eist onder andere een recall, onder last van een pittige dwangsom. Solgar stapt vervolgens naar de voorzieningenrechter, met het verzoek in elk geval de recall op te schorten. Is een recall immers niet bedoeld om overduidelijk gevaarlijke producten razendsnel van de markt te halen?
De rechter maakt een belangenafweging en geeft Solgar in zijn voorlopig oordeel gelijk ten aanzien van de recall. De rechter heeft namelijk op zijn minst twijfel of het wettelijke maximum wel voldoet aan de vereisten uit de Verordening Wederzijdse Erkenning. Ook twijfelt de rechter of het maximum op deze manier door NVWA kan worden gehandhaafd. Een opluchting voor Solgar: een recall is van de baan. Voor NVWA betekent dit dat goed moet worden gekeken naar het (handhavings)beleid ten aanzien van dergelijke voedingssupplementen.
Dat wederzijdse erkenning een hot topic is, blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof van Justitie. Deze zaak vertoont opvallend veel overeenkomsten met de Solgar situatie.
Solgar werd in deze procedure bijgestaan door Sarah Arayess en Ebba Hoogenraad