Bitterzoete honing in portieverpakking

Honing.jpg

Op potjes honing moet de fabrikant het land van oorsprong vermelden. Tenzij het gaat om een heel kleine verpakking, minder dan 10 vierkante centimeter. Dus ook op dat kuipje honing dat je in een hotel krijgt bij je muntthee? Natuurlijk niet, denkt menigeen. Toen de etiketteringsregels voor heel Europa van kracht werden heeft de Europese Commissie een Guidance Document opgesteld. Gemaakt door vakbroeders die onderling afspraken hoe de regels moeten worden uitgelegd. Een heel belangrijk document dus voor de industrie én voor de handhavers zoals de NVWA. Het Guidance Document zegt dat op dit soort kleine portieverpakkingen die bij een maaltijdprijs zijn inbegrepen géén land van oorsprong hoeft te worden genoemd.

Het Hof van Justitie heeft in de zaak Breitsamer und Ulrich anders besloten. De juridische vraag is of een aluminium honingkuipje geldt als ‘voorverpakt levensmiddel’ en afzonderlijke verkoopeenheid. Het Hof van Justitie kan er niet onderuit dat dit soort honingverpakkingen onder deze definitie vallen. Daarmee wordt het Guidance Document terzijde gelegd! Het Hof beroept zich op de juridische disclaimer die expliciet in dit richtsnoerdocument is opgenomen (“Dit Guidance Document heeft geen enkele juridische waarde”). Tja.

Dit heeft grote gevolgen voor de levensmiddelenbranche. Zijn nu opeens allerlei andere Guidance praktijken van nul en generlei waarde? Jammer en ernstig. Het risico bestaat dat de Europese harmonisatie extra onder druk komt te staan als de nationale handhavers nu ieder voor zich een eigen koers gaan varen. Binnenkort kun je bij het roeren in je muntthee nu wél op het honingkuipje lezen uit welk land die heerlijke honing komt. Maar de weg ernaartoe is bitterzoet.

Ebba Hoogenraad

FoodDaniël Haije