Beeldspraak: wacht niet te lang met bezwaar maken

Blendle.jpg

Blendle is een soort online kiosk waar je losse artikelen uit kranten en tijdschriften kunt kopen. Al bij de start in april 2014 steigert Pictoright over de rechten op de afbeeldingen die Blendle bij de artikelen publiceert. Eind vorig jaar, 16 maanden later, pakt Pictoright alsnog door en start een kort geding

Het grote voordeel van Blendle: je pikt de voor jou interessante artikelen uit verschillende bronnen, maar hoeft niet al die kranten of tijdschriften aan te schaffen. De artikelen worden integraal weergegeven, precies zoals ze gedrukt zijn, inclusief opmaak en afbeeldingen. Maar als het aan Pictoright ligt, komt aan dat laatste een eind. Blendle zou de rechten op de afbeeldingen bij de artikelen niet goed hebben geregeld, waardoor zij op grote schaal en bij herhaling auteursrechtinbreuk pleegt. De Persgroep en de Telegraaf Media Groep, die als uitgevers de content beschikbaar stellen, steunen Blendle in dit kort geding. Bij een verbod zou Blendle de artikelen voortaan zonder afbeelding moeten publiceren. Het is ondoenlijk om van tevoren voor elke afbeelding na te gaan wie als rechthebbende op het werk geldt. En zonder de afbeeldingen is zo’n artikel natuurlijk veel minder aantrekkelijk.

Maar tot een verbod komt het (nog) niet. Volgens de voorzieningenrechter heeft Pictoright te lang gewacht. Het voor een kort geding benodigde spoedeisend belang ontbreekt daardoor. Niet duidelijk is waarom Pictoright eerst 16 maanden kon wachten, maar nu wel zo snel mogelijk een oordeel van de rechter over de kwestie wil. Daarvoor is een kort geding niet. Als Pictoright wil optreden tegen Blendle, moet dat via een gewone bodemprocedure. Tot die tijd wordt inhoudelijk niet geoordeeld over de kwestie en kan Blendle doorgaan met het publiceren van afbeeldingen bij artikelen.

Marissa Brinks