Zojuist verschenen: de nieuwe WAChT! met column van Ebba & Sarah

Suikerklontjes.jpg

Publicatie column WAChT!

Zo klaar als een klontje

Maak een klein rondje door de supermarkt; je kan er eigenlijk niet omheen: overal verpakkingen met opvallende teksten als ‘minder vet’, ‘vezelrijk’, ‘mager’ of ‘natuurlijk’. Mooie kreten op vaak evenzo mooie producten. Maar wat betekent het eigenlijk als een product light of zonder toegevoegde suikers is? Om je direct gerust te stellen: in principe hebben al dat soort claims wel degelijk een betekenis. Dit keer in deze column een super minicursus ‘verpakkingen lezen’. Wedden dat voortaan je oog direct valt op dit soort kreten op levensmiddelen? 

Veel regels waar bedrijven in Nederland mee te maken hebben, komen vanuit Europa. Ook voor claims - die flashy termen op verpakkingen - voor voedingsmiddelen gelden specifieke Europese regels. Waarom? Om consumenten te beschermen. Het stimuleert bedrijven ook om gezondere voeding op de markt te brengen. Wil een bedrijf immers zo’n claim gebruiken, dan moet het product wél eerst aan de regels voldoen.

Zo mag een product ‘suikerarm’ genoemd worden wanneer het suikergehalte maximaal 5 gram per 100 gram is (of 2,5 gram per 100 ml bij vloeistoffen). Kom je dus een product tegen met deze claim, dan weet je zeker dat het product nooit méér dan 5 gram suiker per 100 gram bevat. Een fijn idee. Ook voor suikervrij gelden speciale waarden: suikergehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram of 100 ml.Vreemd eigenlijk: je pakt een product waar ‘suikervrij’ op staat, maar het bevat  tóch wel (een beetje) suiker…

Voorgaande voorbeelden zijn voedingsclaims. Voedingsclaims zeggen iets over bepaalde goede voedingseigenschappen van het product. Daarnaast bestaan ook gezondheidsclaims. Die geven een verband aan tussen het product en de gezondheid. Tegenwoordig zie je nog maar weinig gezondheidsclaims. Dat komt omdat deze claims alleen nog zijn toegestaan als ze voorkomen op een Europese lijst. Bovendien kan deze claim alleen wanneer het product een bepaald - gezond - ingrediënt bevat. Staat op jouw vruchtensapje bijvoorbeeld ‘Vitamine C helpt het immuunsysteem”, dan moet het product wel genoeg vitamine C bevatten om dit te mogen roepen.

En ja, soms gaat het ook wel eens mis. Denk bijvoorbeeld aan websites of reclames die je met hun producten gezondheid en slankheid (lijken te) beloven. Dan blijft het een kwestie van gezond verstand en natuurlijk ook het lezen van de achterkant van de verpakking. Want de achterkant helpt je uit de droom. Wel je leesbril meenemen …

Ebba & Sarah

P.S.: En ‘light’ dan, horen wij je bijna denken. ‘Light’ gebruiken mag wanneer bijvoorbeeld het vet of suikergehalte minimaal 30% verlaagd is. Ten opzichte van wie dan wel? Het eigen ’gewone’ product, of 30 % minder dan soortgelijke producten.

Ebba Hoogenraad en Sarah Arayess zijn beiden advocaat bij Hoogenraad & Haak advocaten in Amsterdam: www.hoogenhaak.nl.
Hun specialisme: health, beauty & food law.

Daniël Haije