Wijn mag niet ‘licht verteerbaar’ worden genoemd

[:nl]Geen kerstdiner zonder een goed glas bijpassende wijn. Heb je er ooit over nagedacht om een licht verteerbaar wijntje aan je gasten te schenken? Waarschijnlijk niet. Het klinkt ook wat vreemd, zo’n licht verteerbaar wijntje. Maar in Duitsland was afgelopen jaar hierover een hoop ophef.
Een Duitse wijnproducent stelde op zijn verpakking en prijslijst dat zijn wijn ‘licht verteerbaar’ zou zijn. Hij werd op de vingers getikt door de toezichthoudende instantie, want een dergelijke gezondheidsclaim is verboden voor dranken die meer dan 1,2 procent alcohol bevatten. En hoewel het allicht om een ‘licht verteerbaar’ wijntje ging, zat er wel gewoon een voor wijn gangbaar percentage alcohol in.
De producent protesteerde: hij vond dat de term ‘licht verteerbaar’ geen enkel verband met de gezondheid legt. Maar daar dacht het Hof van Justitie toch anders over. De claim, aldus het Hof, wekt de indruk dat de wijn goed wordt opgenomen en verteerd. Dat zegt iets over de invloed van het product op het spijsverteringsstelsel; een deel van het menselijk lichaam. De claim wekt daarmee de suggestie dat de wijn een heilzaam fysiologisch effect zou bewerkstelligen. Dat is een gezondheidsclaim en die is in dit geval verboden.
Maar, hoor ik je nu denken, één glaasje rode wijn per dag wordt toch alom aangeprezen als iets heilzaams? Geloof daarvan wat je wilt, maar zet het niet op het etiket. Proost!
Christine Fontaine[:en]It wouldn't be Christmas dinner without a good glass of wine but have you ever considered giving your guests an easily digestible wine? Probably not. An easily digestible wine may sound a little strange but it caused a lot of commotion in Germany last year.
A German wine producer stated that his wine was "easily digestible" on the packaging and price list. He had his hand slapped by the regulating body, because such a health claim is prohibited for drinks containing more than 1.2% alcohol. And even know it may well have been an "easily digestible" wine, it contained the usual percentage of alcohol for a wine.
The producer protested: he found that the term "easily digestible" does not refer to health. But the Court of Justice thought otherwise. According to the Court of Justice the claim gives the impression that the wine is well absorbed and digested. That says something about the effect of the product on the digestive system - part of the human body - and gives the impression that the wine has a healing, physiological effect.  This is a health claim and in any case prohibited.
But now I hear you say a glass of red wine a day is already said to be good for one’s health - believe what you want but do not put it on the label. Cheers!
Christine Fontaine[:]

Daniël Haije