Nieuwe indicatieve lijst voor botanicals
Als aanbieder van voedingssupplementen of andere gezondheidsproducten is het vaak lastig om in te schatten wat je wel en niet mag zeggen over het effect van het product dat je aanbiedt. Als het kruidenpreparaten (botanicals) bevat is dit nog complexer. EFSA en de Europese Commissie zijn nog steeds niet uit over de juiste beoordeling van het wetenschappelijke bewijs voor de gezondheidseffecten van botanicals. Als (een al 11 jaar durende !) “tijdelijke” oplossing kunnen de botanicalclaims gebruikt worden in combinatie met een “on hold-disclaimer”, hierover vertelden we je al eerder in dit nieuwsbericht.
Met de indicatieve lijst met voorbeeldclaims probeert de Keuringsraad de aanbieders van producten met botanicals een handje te helpen. De lijst bevat verschillende categorieën met daarbij een grove inschatting wat wél en niet geclaimd mag worden. De laatste jaren was er veel kritiek op de indicatieve lijst, de lijst zou ruimte bieden voor veel sterkere claims dan mogelijk is voor voedingssupplementen of gezondheidsproducten zonder botanicals. De Keuringsraad heeft daarom besloten om de lijst aan te scherpen in lijn met de Claimsverordening. Sinds 15 maart 2021 geldt de nieuwe indicatieve lijst met een overgangsperiode die loopt tot en met 1 juli 2021.
In de nieuwe indicatieve lijst heeft de Keuringsraad het verschil tussen de formuleringen “goed voor X” (meestal toegestaan) en “voor een goede/gezonde X” (meestal fout) aangescherpt. De laatste formulering mag niet gebruikt worden omdat die suggereert dat een botanical een niet goede/gezonde staat van het lichaam weer goed/gezond kan maken. Concreet betekent dit dat je wél mag zeggen: “Botanical X is goed voor een normale maag-functie”, maar niet kan claimen: “Botanical X is voor een goede maagfunctie”. Ook het gebruik van werkwoorden als “verbeteren” en “stimuleren” is vaak fout; daarmee wordt al gauw een groter gezondheidseffect geclaimd dan is toegelaten. De voorbeeldformuleringen op de lijst luisteren allemaal heel nauw, gebruik de lijst dus waar hij bedoeld voor is: (slechts) als een (eerste) indicatie.
Lisanne Steenbergen