Nieuwe regels voor chocoladebenamingen
De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Tijd voor lekkere warme choco(lade)mel(k), een stuk chocoladeletter of een handje chocoladekruidnoten. In het dagelijks taalgebruik zijn de termen “chocolade”, “choco” en “chocola” inwisselbaar, maar hoe zit het juridisch met het gebruik van deze termen?
Na de jaarwisseling, op 1 januari 2024 (correctie: de ingangsdatum is uitgesteld tot 1 augustus 2025) voegt de NVWA een nieuwe paragraaf over chocoladebenamingen toe aan het Handboek Etikettering. De NVWA legt hierin uit wanneer je de termen “chocolade”, “chocola” en “choco” kan gebruiken.
De belangrijkste verandering is dat een product alleen “chocolade” mag heten als het product daadwerkelijk chocolade bevat. “Chocoladecake” mag dus niet als er alleen cacao in zit. Drie producten zijn uitgezonderd van deze regel. Chocolademelk, chocoladevla en chocoladepasta hoeven geen chocolade te bevatten om zo aangeduid te mogen worden.
Volgens de NVWA gelden voor “choco” en “chocola” dezelfde regels als voor “chocolade”. Dit is opvallend omdat “choco” en “chocola” anders dan “chocolade” niet geregeld zijn in de wet.
En hoe zit het met een product waar geen échte chocolade in zit, maar wél smaakt naar chocolade? “Chocoladevla” is in dit geval misleidend, maar “vla met chocoladesmaak” kan wel. Bij het zoeken naar een geschikte benaming is het belangrijk dat de consument niet de onjuiste indruk krijgt dat échte chocolade is toegevoegd als dat niet zo is.
Het Handboek Etikettering is een handig naslagwerk om de regels over chocoladebenamingen op te zoeken. Maar vergeet niet dat het Handboek de interpretatie van de NVWA van de wet weergeeft. Kijk dus eerst naar de wet (Warenwetbesluit Cacao en chocolade) om te weten of jouw product chocolade-ijs, chococake of chocola mag heten.
Lisanne Steenbergen