Proosten mag, maar houd je aan de (maat)regel!
De horeca mag vanaf 28 april weer (deels) open en de zon schijnt! Heerlijk weer op het terras zitten; onder het genot van een vers getapt biertje mogen we weer samen proosten, op elkaar, op vriendschap of gewoon op een mooie dag. Maar vergeet de geldende coronamaatregelen niet, en dan gaat het niet over het biermerk Corona. Hoewel, voor reclame voor bier (in het algemeen: reclame voor alcohol) zijn ook allerlei regels.
Dit doet denken aan de reclamecampagne ‘Gouden momenten beleef je met bier’ van de Nederlandse Brouwers. Een campagne voor de laatste lockdown, als steuntje in de rug in coronatijd. Allerlei mensen komen in beeld met bier in de hand. Onderwijl klinkt een vrolijk lied: “Dit zijn dagen van goud, het beste moet nog komen, want ik deel ze met jou.” Het doel van de campagne: door het tonen van proostende mensen in horecagelegenheden, laten zien dat consumenten, ondanks de coronamaatregelen, samen kunnen genieten van bier in de horeca.
Reclame Code Commissie
De Reclame Code Commissie (RCC) ontving een klacht over de campagne van de Nederlandse Brouwers. Klaagster vond dat de campagne het drinken van alcohol verheerlijkt; gesuggereerd wordt dat ‘gouden momenten’ niet zonder bier beleefd kunnen worden.
De RCC wijst de klacht af. Reclame maken voor het drinken van bier in het algemeen is niet verboden. Wel moeten de regels van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA) worden nageleefd. Zo mag alcoholreclame geen overmatige of onverantwoorde consumptie tonen. Maar dat is hier niet het geval. De campagne zet niet aan tot onverantwoord alcoholgebruik; het is slechts een suggestie om sámen te genieten van het drinken van bier.
Conclusie
We mogen proosten op de terrassen én in reclames, ook in deze bijzondere tijd, maar het moet wel verantwoord blijven. In verband met corona betekent dit: geniet van een drankje op een terras en houd je aan de maatregelen van de overheid. Voor reclame voor alcoholische dranken wil dat zeggen; houd je aan de regels van de RvA. Elk met één biertje in de hand om te proosten is prima. Het wordt onverantwoord als vervolgens iedereen dit biertje in beeld in één keer achterover zou slaan. In dat geval zal het glas halfleeg zijn bij de RCC.
Ebba Hoogenraad
Deze tekst is eerder als artikel op VMT gepubliceerd.