De strijd om de Manchego: Spanje vs. Mexico
Veel landen kennen hun eigen specialiteiten. In Nederland zijn we bekend om onze kazen, zoals de Noord-Hollandse Gouda. Producenten kunnen een Europese bescherming voor hun producten aanvragen. Deze bescherming valt uiteen in drie vormen: de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). In een productdossier staat per beschermde benaming aangegeven waar een product aan moet voldoen om die benaming te mogen dragen.
In Spanje is Manchego kaas beschermd door een BOB. Deze kaas moet worden verkregen uit de melk van ooien (schapen) van het ras Manchega en moet minimaal één of twee maanden rijpen, afhankelijk van het gewicht van de kaas. Maar in Mexico wordt óók Manchego kaas gemaakt, maar dan van koeienmelk en zonder minimale rijpingsduur.
Beschermde oorsprongsbenamingen bieden in beginsel alleen Europese bescherming, maar de Unie sluit geregeld handelsovereenkomsten met derde landen om deze bescherming uit te breiden. In onderhandelingen met Mexico bleek de Manchego kaas een heikel punt en liepen de gemoederen hoog op. De Spanjaarden zijn trots op hun Manchego en vrezen het einde van hun kaas als Mexico zich niet aan de regels van de BOB hoeft te houden. De uitkomst: Mexico mag haar kaas in de EU ‘Manchego’ noemen, maar wel onder bepaalde voorwaarden: de Mexicaanse Manchego mag alleen van koeienmelk gemaakt worden en op de verpakking moet duidelijk worden vermeld dat de kaas niets te maken heeft met de Spaanse beschermde Manchego. De boeren in Spanje denken dat die extra informatie niet genoeg is. Zien consumenten wel het verschil tussen de verschillende Manchego’s? Laten zij de kaas niet helemaal links liggen? Of het zo’n vaart zal lopen zal nog blijken, maar dit laat wel weer zien hoe belangrijk het is voor de consument om het etiket van een product goed te lezen!
Fleur Jeukens