Wifi-aanbieder aansprakelijk voor illegale up- of downloads op een openbaar netwerk?

wifi.jpg

Tobias McFadden is bedrijfsleider van een onderneming in licht- en geluidsmateriaal. Als extra service biedt McFadden een openbaar wifi-netwerk aan zodat men in de buurt van de zaak gratis kan internetten. Sony Music heeft ontdekt dat via dit netwerk zonder toestemming een muziekwerk is geüpload en stuurt een brief. McFadden weet van niks maar kan niet uitsluiten dat een van zijn gebruikers hier schuldig aan is. Sony stelt McFadden aansprakelijk voor auteursrechtinbreuk en vordert schadevergoeding.

McFadden beroept zich voor de rechter op de uitsluiting van aansprakelijkheid van internettussenpersonen die slechts fungeren als doorgeefluik, voortvloeiend uit de E-Commerce Richtlijn.  Uit vaste rechtspraak in Duitsland volgt echter dat een aanbieder van een wifi-netwerk toch indirect aansprakelijk kan worden gehouden wanneer hij zijn netwerk niet beveiligt. De Duitse rechter besluit de kwestie voor te leggen aan Europees Hof van Justitie (“HvJEU”).

Aansprakelijk?
Het HvJEU komt tot de conclusie dat McFadden niet aansprakelijk kan worden gehouden voor de auteursrechtinbreuken op zijn openbare wifi-netwerk en dus ook niet schadeplichtig is. De uitsluiting van aansprakelijkheid op grond van de E-Commerce Richtlijn staat hieraan in de weg nu is voldaan aan alle vereisten. Ook wanneer je wifi slechts aanbiedt als gratis service val je onder de regels van de E-Commerce Richtlijn. Daarbij treedt McFadden enkel op als doorgeefluik: hij neemt niet het initiatief tot doorgifte en de informatie of ontvangers worden niet door McFadden geselecteerd of gewijzigd.

Passende maatregel?
Wél kan een verbod worden gevorderd om toekomstige inbreuken te voorkomen. Het HvJEU heeft zich in dit kader uitgelaten over mogelijke maatregelen om toekomstige inbreuken te voorkomen:

  • Niet passend: het monitoren of controleren van het netwerk of het volledig blokkeren van de internettoegang.

  • Wel passend: het beveiligen van het wifi-netwerk met een wachtwoord waarbij gebruikers hun identiteit kenbaar moeten maken. Voordat een maatregel kan worden opgelegd dient een rechter eerst te beoordelen of sprake is van inbreuk.


Goed én slechts nieuws dus voor aanbieders van openbare wifi-netwerken: als aanbieder ben je in beginsel niet aansprakelijk voor auteursrechtinbreuken door derden, maar je kunt wel een verbod opgelegd krijgen door de rechter en gehouden zijn je wifi te beveiligen.

Stephanie Reinders Folmer