Even checken wat voor vlees je in de kuip hebt

Etikettering-vlees-Hoogenraad-Haak-food-law-6.jpg

In een eerder bericht schreven wij al over nieuwe etiketteringsregels voor levensmiddelen, die per 13 december 2014 in werking zijn getreden. Doel hiervan: het beter informeren van consumenten. Inmiddels zijn we alweer vier maanden verder en de meeste bedrijven zijn intussen bekend met (en gewend aan?) de nieuwe regels. Maar de ontwikkeling staat niet stil, per 1 april 2015 zijn opnieuw extra verplichtingen ingevoerd. Vanaf 1 april 2015 moet namelijk op bepaalde soorten vlees verplicht de herkomst of oorsprong worden vermeld.

De nieuwe regels gelden voor vers, gekoeld of bevroren vlees afkomstig van varkens, schapen, geiten en pluimvee. Op het etiket van dit vlees moet komen te staan in welk land het dier gehouden is en in welk land de slacht heeft plaatsgevonden. Wordt een dier in één land geboren, gehouden en geslacht dan staat op het etiket “Oorsprong: naam land”. Verder gelden nog bijzondere voorschriften voor wat exotischere verschijningsvormen van vlees (denk aan gehakt of een vleesproduct dat bestaat uit vlees uit meerdere verschillende landen). Daarnaast moet op het etiket verplicht een code worden aangebracht, zodat het vlees kan worden geïdentificeerd.

Met de recente zorgwekkende berichten over fraude in de vleesindustrie lijkt dit een verstandige ontwikkeling. Door het vermelden van de herkomst van het vlees wordt de consument beter geïnformeerd en kan hij bewuster keuzes maken. Voor de industrie betekent dit extra werk. Wordt vlees (tijdelijk) uit een ander land geïmporteerd, zullen alle etiketten aangepast moeten worden. Sta je in de supermarkt of bij de slager en zie je de herkomst nog niet vermeld? Vlees dat voor 1 april 2015 in Europa op de markt is gebracht, hoeft nog niet te voldoen aan de nieuwe regels.

Sarah Arayess

Daniël Haije