Nieuwe voedingsregels UK: let op het stoplicht!

[:nl]Afgelopen week introduceerde het Britse ministerie van Volksgezondheid een nieuw systeem voor voedingsmiddelen etikettering: een stoplicht. Nu kan de consument in één oogopslag zien of het voedingsproduct een hoog of laag gehalte (verzadigde) vetten, suiker of zout bevat. Geen grote verrassing: rood betekent een hoog gehalte, groen=laag en oranje zit daar tussenin. Dus hoe groener hoe gezonder. En is het etiket overwegend oranje? Dat betekent dat je dit product zonder al te grote risico’s kunt (blijven) eten.
Het systeem werkt tweeledig. Het etiket vermeldt naast het stoplicht ook de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA in de UK, Guideline Daily Amounts). Dit nieuwe systeem is een poging van de Britse overheid om één helder systeem in te voeren in plaats van de vele, verwarrende systemen die naast elkaar bestonden.
Desalniettemin is er nu al veel discussie over het  stoplichtensysteem: een rood licht hoeft niet direct te betekenen dat het product ongezond is. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de wijze waarop het product wordt gegeten. Of van de hoeveelheid en wat iemand individueel nodig heeft aan voedingsstoffen. Informatie over het Engelse systeem is hier te vinden.
In Nederland krijgen we voorlopig geen stoplichten op onze levensmiddelen. Wij houden gewoon de vijf blauw/witte kadertjes (energie, suikers, vet, verzadigd vet en natrium) van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn. Deze staan voorop de verpakkingen. Steeds meer fabrikanten doen hieraan mee. Het geeft aan hoeveel procent dit levensmiddel bijdraagt aan wat de consument dagelijks zou mogen eten aan energie (kilocalorieën) en eventueel ook suikers, vet, verzadigd vet en natrium (zout) voor een gebalanceerde voeding. Meer informatie over deze afspraken staat hier.
In Nederland dus geen stoplicht, wij houden het bij blauw/wit en snel hoofdrekenen.

Ebba Hoogenraad - advocaat productinformatie - foodlaw[:en]Last week, the British Ministry of Health introduced a new system for nutrition labeling: a traffic light. With this system, the consumer can check with a single glance whether a product contains a low or high amount of (saturated) fat, sugar or salt. No big surprises here: red means a high amount, green means a low amount and orange is something in between. So the greener, the healthier. And what if the label is mainly orange? This means you can keep eating this product without major risks.
It’s a two-fold system: alongside the traffic light the label specifies the Guideline Daily Amounts. This new system is an attempt of the British government to implement one clear system instead of the many confusing systems that existed alongside each other. Nevertheless, there is already a lot of discussion about the traffic light system: a red light doesn’t necessarily mean the product is unhealthy. This depends for example on the way the product is eaten as well. Or it depends on the amount that is eaten and the sufficient amount of nutrition for the individual consumer. More information about the English system can be found here.

For the time being, there won’t be any traffic lights on products in the Netherlands. We will continue with the five blue/white boxes (energy, sugar, fat, saturated fat and sodium) of the Guideline Daily Amount. These boxes are on the front of product packages. More and more manufacturers join this system of the GDA. It specifies in percentages what the product contributes to the amount of energy (kilogram calories) and - where applicable - the amount of sugar, fat, saturated fat and sodium (salt) that is needed for a balanced nutrition. More information about this arrangement can be found here. Thus, we won’t be using traffic lights in the Netherlands, but we’ll stick with blue/white and quick mental arithmetic.

Ebba Hoogenraad – advocaat foodlaw and product information[:]

Daniël Haije