Verantwoordelijk voor de weergave via Google?

[:nl]Vandaag werd de motivering bekend van een interessant kort geding vonnis. De Amsterdamse Voorzieningenrechter oordeelde dat de beheerder van een website verantwoordelijk kan zijn voor de wijze waarop teksten op andere sites zoals Google worden overgenomen.

Dat overkwam exploitant Schoonderwoerd. De tekst op zijn site werd door Google zodanig weergegeven dat de indruk werd gewekt dat autobedrijf Zwartepoorte failliet zou zijn: "zwartepoorte bedrijven.klup.nl - Informatie en meningen over ...†- [ Translate this page ] Volledige naam: Zwartepoorte Specialiteit: BMW ... Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis Ik heb bij Boot Rialto gewerkt ... zwartepoorte.bedrijven.klup.nl/"

Op de site zelf werd helemaal geen verband gelegd tussen deze autodealer en een faillissement. Het ging om twee naast elkaar geplaatste teksten, de een over deze dealer, de andere waren reacties m.b.t. een heel ander (maar wel failliet) bedrijf. De koppeling kwam tot stand door de indexering van Google zelf, waarin gedeelten uit beide teksten te zien waren.

Daar kon Schoonderwoerd toch niets aan doen, zou je zeggen? Toch werd hij verantwoordelijk gehouden voor deze weergave. Hij moest van de rechter “de inrichting van de website klup.nl zodanig aanpassen en aangepast houden, dat niet langer via deze website, door middel van de website van Google, een zoekresultaat wordt weergegeven waarin de onjuiste indruk wordt gewekt dat Zwartepoorte failliet is.”

Is dit nu een algemene regel? Moeten we rekening houden met de weegave door Google en mogelijk ook andere webfora? Dat gaat wel erg ver. Voorafgaand onderzoek is niet nodig, maar je moet wel iets veranderen als het erg schadelijk blijkt voor anderen. De rechter hechtte meer gewicht aan de noodzaak om de schade van Zwartepoorte te voorkomen, dan aan de uitingsvrijheid van Schoonderwoerd. Met andere woorden: kleine moeite, groot plezier, gewoon doen. Dat kun je nu dus ook afdwingen voor de rechter. Die kleine moeite nalaten is onrechtmatig. Een principiële zaak met een sympathieke uitkomst.

Maarten Haak[:en][:]

Daniël Haije