Dat is een leuke foto op jouw Facebook… Nu betalen!

 

Mag je een foto van internet zo maar copy-pasten? Het internet is geweldig. De digitale revolutie brengt talloze goede ontwikkelingen met zich mee en men kreeg nog nooit zó makkelijk toegang tot zó veel informatie. Toch zijn er ook negatieve kanten aan het internet. Ongeoorloofd gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal is er één. Hoe zit dat?

Vergoeding fotozaken Mathijs 250.jpg

Fotografen voeren een uphill battle met ondernemingen en personen die hun foto’s van Google afbeeldingen plukken en online hergebruiken. De melding “Afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn” wordt genegeerd. De fotograaf loopt zijn licentievergoeding mis. Ook krijgt hij vaak geen erkenning voor zijn creatieve inspanning omdat zijn naam nergens vermeld wordt. En garde!

De fotografen hebben inmiddels een bondgenoot in hun internetstrijd: een nieuw type onderneming dat met behulp van algoritmes en blockchain het internet afspeurt naar ongeoorloofd gebruik van afbeeldingen. Zo’n onderneming stuurt namens de fotograaf meteen een brief naar de inbreukmaker, (vaak) met een gepeperde rekening.

De fotograaf heeft het volste recht zich te verzetten tegen ongeoorloofd gebruik van zijn foto’s, maar bij zo’n geautomatiseerd systeem krijgt ook de particulier die een foto op Facebook plaatst een flinke rekening op de mat: soms wel duizenden euro’s. Zo’n conflict loopt vaak uit de hand: de particulier heeft het geld niet en de rechtenorganisatie onderhandelt moeizaam over een lagere vergoeding.

Inmiddels heeft de particulier een nieuwe troef in de onderhandelingen. Stichting FotoAnoniem, een organisatie die een belangrijke rol speelt bij het vaststellen van schadevergoeding bij auteursrechtinbreuk op foto’s, heeft een nieuwe tarievenlijst. Hierop staan schadevergoedingen voor online gebruik van foto’s, met verschillende tarieven voor bedrijven en particulieren. In plaats van duizenden euro’s kost particulier gebruik nu vaak maar €90. De particulier leert een waardevolle les over auteursrecht en komt met de schrik vrij. Voor ondernemingen zijn de tarieven nog steeds fors hoger. Het devies blijft voor iedereen: plaats niet zo maar op het internet gevonden materiaal. Koop bij voorkeur altijd meteen de rechten af!

Meer weten over auteursrecht en internet? Wij staan voor je klaar!

Mathijs Peijnenburg