Mogen vegans margarine met vitamine D eten?

Becel 100% plantaardig.jpg

Tegenwoordig eet bijna iedereen minstens één dag per week vegetarisch. Ook zijn er mensen – veganisten of vegans – die een volledig plantaardig dieet hebben en dus ook geen dierlijke producten als kaas, eieren of honing eten. Maar waar vallen schimmels en gisten in dit plaatje? Kunnen we deze micro-organismen aanmerken als plantaardig of zijn ze dierlijk van aard? Deze vraag werd in hoger beroep voorgelegd aan het College van Beroep van de Reclame Code Commissie.

Het zit zo. In een televisiecommercial van Becel voor margarine met toegevoegd vitamine D wordt verkondigd dat de margarine “100% plantaardig” is. Volgens de klager kan de margarine met het Vegan-logo niet 100% plantaardig zijn, omdat vitamine D wordt geproduceerd door schimmels en gisten. De Reclame Code Commissie vindt dat schimmels en gisten niet gelijk kunnen worden gesteld met dieren. De aanwezigheid van vitamine D in de margarine maakt de tekst “100% plantaardig” daarom niet misleidend.

In hoger beroep voert het moederbedrijf van Becel – Upfield – aan dat de betekenis van “plantaardig” is geregeld in een Europese Verordening, namelijk: Verordening (EU) nr. 1308/2013. Hierin staat dat plantaardig uitsluitend ziet op het vetgehalte dat in de margarine wordt verwerkt. Of de schimmels of gisten die de vitamine D produceren plantaardig zijn, doet er dus niet toe.

Hier gaat het College van Beroep niet in mee. De claim “100% plantaardig” heeft betrekking op het hele product en niet enkel de oliën en vetten. De absolute claim “100% plantaardig” laat geen ruimte voor dierlijke bestanddelen, ook niet in minimale hoeveelheden. Desondanks trekt Upfield aan het langste eind. Uit diezelfde verordening maakt het College op dat paddenstoelen worden aangemerkt als “verwerkte groenten en fruit”. Daarom moeten schimmels en gisten ook worden gezien als plantaardig. Eind goed, al goed. Vegans kunnen margarine met vitamine D blijven eten!

Lisanne Steenbergen

FoodDaniel Haije