‘Serveersuggestie’ is geen toverformule
Op veel verpakkingen van levensmiddelen staat een ‘serveersuggestie’ (ook wel ‘serveertip’). Maar wat betekent dit? Het College van Beroep schetst twee manieren waarop de consument ‘serveersuggestie’ kan opvatten. Ten eerste als wijze van opdienen (bijvoorbeeld op een bord). En ten tweede als disclaimer die kenbaar maakt dat de afbeelding bestanddelen toont die niet als ingrediënt in de verpakking aanwezig zijn.
Het College oordeelt in deze zaak dat de verpakking van de noedels van Nissin de indruk wekt dat wortel en paddenstoel ingrediënten zijn, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is; die moet de consument zelf toevoegen. Het ingrediënt lente-ui (dat wél in de verpakking zit) is niet anders afgebeeld dan de nog toe te voegen wortel en paddenstoel. De aanduiding ‘serveersuggestie’ neemt deze misleiding niet weg. Het College neemt aan dat de consument dit woord in deze context opvat als: ‘opgediend op een bord met eetstokjes’.
Belangrijk is dus om een kloppende afbeelding te gebruiken. Maar het kan in sommige gevallen helpen als wordt uitgelegd hoe de ‘serveersuggestie’ is bedoeld. Denk aan: ‘Serveersuggestie: ook lekker met […]’. Of nog explicieter: ‘serveersuggestie: […] zelf toevoegen’.
De consument die een pak chocolademelk koopt met daarop een afbeelding van een kop chocolademelk met slagroom en de vermelding ‘serveersuggestie’, begrijpt wel dat de toef slagroom niet in de verpakking zit. Maar ‘serveersuggestie’ is geen toverwoord. Vraag jezelf altijd af: wat verwacht de gemiddelde consument? Bij vragen over dit onderwerp geeft ons food-team je graag (serveer)tips!
Myrna Teeuw