Streep door verbod – strijd tussen adidas en H&M
H&M mag toch weer twee strepen op haar kleding gebruiken zonder dat ze inbreuk maakt op het drie-strepen-merk van adidas. Dat besliste het hof Den Haag na een jarenlange strijd op 28 januari 2020 verrassend anders dan de Haagse bodemrechter in eerste aanleg, en ook de appelrechter van het Hof Arnhem in het kort geding over precies dezelfde kledingstukken, de “Work Out-kleding”:
De zaak begon in 2017 met een kort geding, ging vervolgens tot aan de Hoge Raad, naar het Hof van Justitie, weer de Hoge Raad en toen weer terug naar het Hof Arnhem, waarna adidas voor de rechtbank Den Haag een bodemprocedure startte. De rechtbank Den Haag in 2017 (bodem) en het hof Arnhem in 2015 (appel kort geding) oordeelden dat de twee strepen-kleding van H&M inbreuk maakt op het bekende drie-strepen-merk van adidas: er was sprake van verwarringsgevaar.
Het hof Den Haag in januari 2020 (appel van de bodemprocedure) oordeelt precies het omgekeerde: de twee strepen-kleding van H&M maakt géén inbreuk op het bekende drie-strepen-merk van adidas. De afstand tussen de strepen bij de H&M Work Out-kleding is relevant kleiner dan de breedte van de strepen. Hierdoor is slechts een “zeer geringe mate van overeenstemming” tussen de merken. En daarom is er volgens het hof geen verwarringsgevaar.
Hoe kan het dat beide hoven tot een andere conclusie komen? Kennelijk is het hof Den Haag overtuigd door de in de laatste ronde overgelegde nieuwe marktonderzoeken. Eerdere onderzoeken van adidas lieten overtuigende cijfers van verwarring zien: mensen zagen de kleding van H&M en dachten dat die van adidas afkomstig was. H&M wilde met haar nieuwe onderzoeken o.a. het marktleiderseffect van de adidas-onderzoeken bekritiseren. Dat houdt in dat mensen, omdat adidas een van de marktleiders is, sowieso wel adidas als antwoord geven als hen gevraagd wordt iets over de herkomst van sportkleding te zeggen. Het hof volgde H&M, en zette dus een streep door het strepenverbod.
Betekent dit het einde? Voor adidas is er nog een mogelijkheid om deze zaak naar de Hoge Raad te brengen. Misschien, to be continued.
Moïra Truijens