Vlees- en zuivelnamen voor plantaardige alternatieven zijn gewoon toegestaan
Vegaburgers, vegetarische kipstukjes, auf wiederschnitzels: de schappen liggen daar vol mee. De vleesindustrie is hier niet blij mee. Het voorstel om het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige alternatieven te verbieden is - naar mijn mening terecht - eind 2020 van tafel geveegd.
De humoristische naam ‘bofkipburger’ is volgens de Reclame Code Commissie toegestaan. En zuivelalternatieven met aan zuivel gerelateerde namen mogen straks ook gewoon nog steeds.
De algemene regels over misleiding bieden genoeg aanknopingspunten om de consument te beschermen. Een verkoper moet duidelijk maken dat zijn product plantaardig is. Een consument zal daarom niet snel uit verwarring een vegetarische burger kopen.
Dit zegt ook de Voorzitter in zijn uitspraak van de Reclame Code Commissie over een radiocommercial waarin reclame wordt gemaakt voor de Bofkipburger van de Vegetarische Slager.
Volgens de Voorzitter zal de gemiddelde consument snappen dat de Bofkipburger niet van vlees is gemaakt, maar van een plantaardig alternatief. In de commercial wordt “De Vegetarische Slager” genoemd. In die context is de benaming “Bofkipburger” duidelijk een humoristische benaming voor een plantaardig alternatief. Bovendien zijn consumenten tegenwoordig ermee bekend dat voor vegetarische producten vleesnamen worden gebruikt.
Sommige benamingen zijn beschermd
Let wel op met beschermde benamingen zoals “gehakt”. De definitie van gehakt is namelijk wettelijk vastgelegd. Dus is het van wezenlijk belang dat het voor de consument duidelijk is dat het vegetarisch is en geen vleesgehakt. De Vegetarische Slager doet het om die reden zelfs dubbelop: ‘vegetarisch gehackt’.
Ook in de zuivelindustrie is de laatste tijd veel ophef over benamingen. Recent is een uiterst streng Europees voorstel voor een verbod om bij plantaardige producten te zeggen dat het een alternatief is voor zuivelbenamingen, ingetrokken. Dit lijkt mij een goede ontwikkeling. Ook hier bieden de algemene regels over misleiding voldoende bescherming aan de consument. Let op: net als de wettelijk beschermde benaming “gehakt” zijn verschillende zuivelbenamingen ook beschermd. Het blijft verboden om bijvoorbeeld “amandelmelk” te gebruiken. “Een plantaardig alternatief voor melk” mag dus wel.
Ebba Hoogenraad
Deze tekst is eerder als column op VMT gepubliceerd