‘Volkoren’-producten vol koren? Lang niet altijd!
De decembermaand staat alweer bijna voor de deur. Om je van je beste kant te laten zien bij het kerstdiner of op een oud en nieuwfeestje probeer je gezondere keuzes te maken. Zo kies je er bijvoorbeeld voor om minder vlees te eten en vervang je beschuit door de volkorenvariant. Wat blijkt? Het volkorenbeschuit in je mandje bestaat niet volledig uit volkorenmeel, maar bevat ook ander tarwemeel. Hierdoor is je beschuitje misschien wel minder gezond dan je dacht.
Aangejaagd door Foodwatch heeft de voorzitter van de Reclame Code Commissie een tiental producenten van ‘volkoren’-producten op de vingers getikt. Alle producten, variërend van beschuit en knäckebröd tot croutons en noodles, bevatten uitdrukkelijke verwijzingen naar het ‘volkoren’ karakter van de producten. En hoewel de verpakking de suggestie wekt dat het product volledig gemaakt zou zijn van volkorenmeel, bleek in werkelijkheid dat het graanbestanddeel niet geheel uit volkorenmeel bestond.
De voorzitter oordeelde dat de verwachting bij veel producten verder werd versterkt door andere elementen op de verpakking. Toevoegingen als ‘donker [volkoren]’, ‘rijk aan vezels’ en ‘lekker natuurlijk’ geven de consument nog meer de indruk dat hij te maken heeft met een volledig volkorenproduct. Enige nuancering van de uitdrukkelijke volkorenclaim op de voorzijde ontbrak in alle gevallen. Zelfs de ingrediëntenlijst op de achterzijde van de verpakking kon de producenten niet redden. De ingrediëntenlijst met daarin de vermelding van het exacte percentage van het volkorenmeel, kon de misleidende indruk van de voorzijde van de verpakking niet wegnemen.
Hoewel de voorzitter concludeerde dat alle producten misleidend waren, kwamen alle producenten met de schrik vrij. Ieder van hen verklaarde het betreffende product uit de schappen te halen of te herformuleren met 100% volkorenmeel. Om deze reden heeft de voorzitter een aanbeveling om niet meer op deze wijze te adverteren achterwege gelaten.
Lisanne Steenbergen