Zomerse rechtspraak over beslagen zonnepanelen

Solar - MT.jpg

Het zonnetje scheen deze zomer, maar niet overal voor het Koreaanse bedrijf Hanwha. Eerst wat achtergrondinformatie: als octrooihouder van een Europees octrooi moet je kiezen in welke landen je het octrooi wilt gaan handhaven. Alleen voor die landen betaal je dan jaarlijks een takse. Voor de andere Europese landen betaal je niet, maar daar geldt dan ook geen bescherming.  

Hanwha had conservatoir beslag tot afgifte gelegd op zonnepanelen van LONGi, die zich (in containers) bevonden bij een warehouse in Rotterdam. Hanwha stelde dat de panelen inbreuk zouden maken op haar Europese octrooi dat gelding heeft in meerdere Europese landen, maar nou juist niet in Nederland.

In een eerder vonnis hief de Voorzieningenrechter al een deel van het beslag op, namelijk voor de panelen die als bestemming een niet-octrooiland hadden. De deurwaarder wendde zich hierna tot de Voorzieningenrechter met enkele vragen over de tenuitvoerlegging, o.a. over wat te doen met panelen waarvoor de eindbestemming (nog) niet duidelijk was, of die een leveringsinstructie hadden van ná het gelegde beslag.

De Voorzieningenrechter lost het pragmatisch op: containers die ten tijde van de beslaglegging nog geen bestemming hadden, mogen alsnog een bestemming krijgen naar een niet-octrooiland. En andere panelen mogen een nieuwe bestemming krijgen, eveneens naar een niet-octrooiland. Wel moet LONGi de deurwaarder dan kunnen overtuigen van de (nieuwe) bestemming door middel van bijvoorbeeld geanonimiseerde commercial invoices en delivery notes, of daarmee vergelijkbare documenten. Voor zonnepanelen waarvoor de bestemming van een niet-octrooiland zo wordt vastgesteld, wordt het beslag dan opgeheven.  Dit is (ook in de toekomst) een mooie uitweg voor de partij die anders z’n spullen misschien wel had moeten laten vernietigen!

Moïra Truijens