Scotch uit het Buchenbachtal?
Glenfiddich, Glenlivet, Glen Talloch en Glen Buchenbach zijn allemaal namen van whisky’s, maar slechts enkele daarvan mogen gebruik maken van het predicaat ‘Scotch Whisky’. Scotch Whisky is een zogenaamde beschermde geografische aanduiding (BGA). Hiervan mag alleen gebruik gemaakt worden als de whisky afkomstig is uit Schotland. Glen Buchenbach, een whisky afkomstig uit het Buchenbachtal in Duitsland, valt daarom buiten de boot en maakt geen gebruik van de term Scotch Whisky. Toch startte de Scotch Whisky Association, een organisatie die beoogt de handel in Schotse whisky te beschermen, een rechtszaak tegen Michael Klotz, de verhandelaar van Glen Buchenbach. De inzet van de zaak: Klotz zou geen gebruik mogen maken van het woord “Glen” voor zijn Duitse whisky. In Schotland wordt Glen vaak in plaats van “valley” én als bestanddeel van het merk van verschillende Schotse Whisky’s gebruikt. Daarom zou het publiek het woord Glen associëren met Schotland en Scotch Whisky – ondanks het feit dat “Glen” duidelijk verschilt van “Scotch Whisky”. Dat op het etiket meerdere vermeldingen staan die de Duitse oorsprong weergeven, zou daar volgens de Scotch Whisky Association niet aan afdoen.
Klotz was het hier niet mee eens. Hij had geen commercieel gebruik gemaakt van Scotch Whisky of een auditief of visueel gelijkende aanduiding. Ook was hij van mening dat met het gebruik van de term “Glen” niet de voorstelling van Scotch Whisky werd opgeroepen, bovendien had hij de werkelijke oorsprong van het product vermeld. De vermelding van de werkelijke oorsprong vond hij ook van belang bij de beoordeling of gebruik van “Glen” onjuist of misleidend was. De Duitse rechter had moeite met de zaak en besloot die voor te leggen aan het Hof van Justitie van de EU.
Het Hof oordeelt dat het gebruik van Glen geen direct of indirect commercieel gebruik van Scotch Whisky oplevert, omdat de term Glen niet lijkt op Scotch Whisky. Het Hof oordeelt daarnaast dat het wel mogelijk is dat men bij het zien van de term Glen direct aan Scotch Whisky zou denken. Het is aan de Duitse rechter om vast te stellen of de gemiddelde consument daadwerkelijk direct aan Scotch Whisky denkt bij het zien van de term Glen. In aanvulling daarop stelt het Hof dat de Duitse rechter in de beoordeling geen rekening hoeft te houden met het feit dat “Glen” vergezeld gaat met vermelding van de werkelijke oorsprong van het product. Ook bij de vaststelling of sprake is van een onjuiste of misleidende vermelding hoeft met de oorsprongsvermelding geen rekening te worden gehouden.
De bal ligt nu bij de Duitse rechter. Die zal moeten gaan bepalen of de gemiddelde Europese consument direct aan de BGA Scotch Whisky zal denken bij het zien van de term Glen. Lees de uitspraak van het Hof hier.
Mathijs Peijnenburg