Veilingwebsite handelt niet in strijd met de Drank- en Horecawet

Laptop.jpg

De consument winkelt anno 2017 voor de meest uiteenlopende producten maar al te graag online, dat weten we inmiddels. Ook alcoholische dranken zijn in trek. Reden genoeg voor de Verenging SlijtersUnie om eens na te gaan of online-verkopers van alcohol de benodigde vergunningen bezitten. Catawiki is een veilingwebsite, die zonder slijtersvergunning (sterke) drank aanbiedt via een veilingmodule. De SlijtersUnie stelt dat Catawiki hiermee de Drank- en Horecawet overtreedt. Zij spant een procedure aan tegen de Gemeente Assen met het verzoek handhavend tegen Catawiki op te treden. Catawiki zegt echter alleen een platform aan te bieden, waarbij aan individuele verkopers de mogelijkheid wordt gegeven om sterke drank te verkopen aan burgers. Volgens haar kan zij als ‘tussenpersoon’ niet gehouden worden een slijtersvergunning aan te vragen. De bestuursrechter is het met Catawiki eens.

Uit de Drank- en Horecawet (die nog stamt uit de tijd zonder internet) volgt dat het verboden is zonder slijtersvergunning ‘de gelegenheid te bieden tot het doen van bestellingen voor sterke drank en sterke drank op bestelling af te leveren.’ Wanneer is er sprake van zo’n ‘bestelling’ in een online omgeving?

De rechtbank oordeelt dat de veilingwebsite niet zelf de gelegenheid biedt tot het doen van een bestelling, maar dat zij dit individuele particuliere verkopers laat doen door gebruikmaking van de website. De website biedt inderdaad slechts een platform waar verkopers sterke drank ter veiling kunnen aanbieden. De verkoper bepaalt vervolgens wat hij aanbiedt en in welke vorm, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden. De koopovereenkomst komt dus tot stand tussen de verkoper en degene die een bod heeft gedaan en het is ook de verkoper die de bestelling levert na betaling. Het doen van een bieding op aangeboden drank leidt dus niet rechtstreeks tot koop en levering, waardoor via de veilingwebsite geen ‘bestelling’ wordt gedaan. Kortom: de veilingwebsite mag zonder vergunning doorgaan met haar activiteiten. Nederland is weer een stukje wijzer geworden over hoe moet worden omgegaan met de Drank- en Horecawet in het internettijdperk van nu.

Dominique Geerts, sectie Health, Beauty & Food