Artsen en witte jassen in reclames? Wees voorzichtig

Het is niet toegestaan om medische hulpmiddelen aan te prijzen met directe of indirecte aanbevelingen van artsen of andere zorgprofessionals. Dit verbod geldt ook voor subtiele verwijzingen, zoals het tonen van iemand in een witte jas.

Dat blijkt onder meer uit een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) over een televisiereclame voor Elmex Sensitive Professional tandpasta. In de commercial is een vrouw te zien in een witte jas, terwijl de voice-over zegt: “Pak de gevoeligheid direct en langdurig aan met Elmex Sensitive Professional”, en: “Raadpleeg uw tandarts of mondhygiënist.”

Volgens de adverteerder betrof het geen arts, maar een laborante van Elmex. Toch kwalificeert de RCC de reclame als een indirecte aanbeveling van een tandarts. De reden? De combinatie van het beeld (de witte jas) en de tekst “raadpleeg uw tandarts” wekt bij de kijker de indruk dat een tandarts dit product aanraadt.

Zelf vind ik de tekst “raadpleeg uw tandarts of mondhygiënist” op zichzelf geen aanbeveling van een specifieke zorgprofessional. Het is eerder een neutrale oproep om onafhankelijk advies in te winnen.

Maar de RCC oordeelt dat de combinatie van beeld en tekst té ver gaat. Een witte jas roept al snel de associatie op met een arts of tandarts. In combinatie met de oproep tot raadpleging van een tandarts kan dit voor de consument overkomen als een (indirecte) aanbeveling door een zorgverlener om juist dit merk te gebruiken.

Praktische tip: denk goed na over het gebruik van beeld en tekst wanneer je een witte jas inzet in reclame voor medische hulpmiddelen, geneesmiddelen of gezondheidsproducten. Zorg dat voor de consument duidelijk is wie er in beeld is en in welke rol. Zo had de uitkomst wellicht anders kunnen zijn als op de jas pontificaal het merk Elmex zichtbaar was geweest. Dan zou het voor de kijker duidelijker zijn dat het om een laborante van het merk ging – en niet om een tandarts.

Uit eerdere uitspraken blijkt dat humoristische reclames met zorgprofessionals soms wél zijn toegestaan. Denk aan een arts in een knalgele jas of in een setting die overduidelijk niet serieus bedoeld is. De toon en context kunnen dus het verschil maken

Evelien Huberts