Prijsinformatie verstopt in de kleine lettertjes
Op 23 januari 2025 verduidelijkte het Hof van Justitie van de EU hoe essentiële prijsinformatie bij online aanbiedingen moet worden verstrekt. Het Hof staat toe dat bepaalde prijsinformatie alleen in de algemene voorwaarden wordt vermeld.
Deze zaak draait om een online tariefcalculator van het Duitse NEW Niederrhein Energie und Wasser, die een aanbod voor een elektriciteitstarief genereert op basis van klantgegevens. Het uiteindelijke tarief blijkt hoger omdat een variabele toeslag van netbeheerders niet wordt vermeld.
Het Hof bevestigt dat deze toeslag essentiële prijsinformatie is die consumenten nodig hebben om een geïnformeerde beslissing te nemen. Hoewel alle prijscomponenten moeten worden vermeld, hoeft de consument niet het exacte eindbedrag te kunnen berekenen. Een percentagebereik kan bijvoorbeeld volstaan. Omdat deze percentages dagelijks fluctueren, vindt het Hof het onredelijk om van NEW te eisen deze real-time te vermelden.
Volgens het Hof hoeft de prijsinformatie over de variabele toeslag ook niet direct bij het tarief te staan. Het is voldoende dat het aanbod een link bevat naar de algemene voorwaarden met daarin informatie over het percentage van de toeslag, mits de consument deze voorwaarden moet accepteren om op het aanbod in te gaan.
Het Hof verwacht hier veel van de gemiddelde consument. Hoeveel mensen lezen daadwerkelijk de algemene voorwaarden vóór ze een online aanbod accepteren? Nationale rechters kunnen hier mogelijk strenger over oordelen, omdat de gemiddelde consument niet per se bedacht hoeft te zijn op bijkomende kosten als deze niet expliciet bij het aanbod zelf worden vermeld. Het blijft daarom aan te raden om (de toepasselijkheid van) variabele kosten direct bij het aanbod te vermelden, met een duidelijke uitleg over de hoogte daarvan via een duidelijke disclaimer of link.
Lisa Peek