DroomSap – geneesmiddel of gezondheidsproduct?
Heb je last van slapeloosheid? DroomSap is dé oplossing volgens de website. Medicijnen tegen slaapgebrek zijn dan niet meer nodig. De reclame-uiting is volgens de Voorzitter van de Reclame Code Commissie in strijd met de Geneesmiddelenwet én in strijd met de Reclamecode voor Gezondheidsproducten. Maar dat kan niet allebei tegelijk aan de orde zijn. Het is het één of het ander.
Wie vaak slecht slaapt heeft misschien al gehoord van DroomSap; op de website www.dromenwinkel.com/ valt te lezen dat het DroomSap een einde kan maken aan slapeloosheid. Medicijnen kunnen verslavend zijn en DroomSap is een verstandig alternatief, zo wordt gezegd.
Klager vindt dat DroomSap hier wordt gepresenteerd als een geneesmiddel, zodat de Geneesmiddelenwet van toepassing is. De Voorzitter volgt die lijn. DroomSap heeft geen geneesmiddelenvergunning, dus is de reclame in strijd met de wet.
De klacht heeft nog een tweede component: strijd met de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten: want voor gezondheidsproducten mag je in reclame geen geneeskundige toespeling maken.
De Voorzitter wijst beide klachten toe: strijd met de regels voor geneesmiddelen (Geneesmiddelenwet) én strijd met de regels voor gezondheidsproducten.
Tja. Juridisch gezien kan dat niet. Een product is qua juridische status óf een geneesmiddel óf een gezondheidsproduct. Dat gaat niet samen; het is het een of het ander.
De juiste weg was volgens mij geweest: het product is een levensmiddel. In reclame voor een levensmiddel mogen medische termen niet voorkomen. Dan is er sprake van strijd met de Europese VIC VO 1169/2011 (artikel 7 Verordening voor Voedselinformatie). En iets soortgelijks in de zelfregulering: strijd met het verbod om medische claims te gebruiken voor een gezondheidsproduct.
Deze zaak doet denken aan de principiële procedures die lopen over gebruik van verboden medische claims bij voedingssupplementen. De NVWA hanteert tot nu toe (nog) de in mijn overtuiging onjuiste redenering dat gebruik van een medische claim het levensmiddel tot een geneesmiddel (door aanprijzing) maakt. Na het Hof van Justitie Neusspray-arrest en de Super Nature Products-zaak is dat niet meer vol te houden. We schreven daar al over in eerdere nieuwsbrieven. We verwachten dat dit jaar de Raad van State uitspraak zal gaan doen. En mogelijk volgen binnenkort nog andere richtinggevende beslissingen. Het recht is in beweging. Weg met slapeloze nachten, welkom verkwikkende toekomst.
Ebba Hoogenraad