Tip van jouw advocaat voor onze superfoodies: "Eet geen tarwe…?"
Ook een YouTube-filmpje over hoe goed superfood is, en dat je beter geen tarwe kunt eten, kan reclame zijn. En dan… mag je opeens heel veel minder zeggen. Tarwe ongezond? Stoppen met tarwe en meer superfoods eten en drinken? Vergeet het maar. Dat is misleidend. En jaagt bovendien angst aan.
Ook op YouTube is het promoten van eigen producten schering en inslag. In een filmpje maakt de eigenaar van Superfoods.nl reclame voor Green Juice. Alle goede ingrediënten zoals vitamines en mineralen uit Green Juice passeren de revue. Tot zover niets bijzonders. Als maar duidelijk is dat het reclame is.
Maar… in de bevlogen toelichting volgt een pleidooi om geen tarwe meer te eten, omdat voedingsdeskundigen en wetenschappers erachter zijn gekomen dat tarwe schade toebrengt aan de darmwand en darmflora en het immuunsysteem verslechtert. Daarom eet hij geen tarwepasta meer, maar courgettepasta. En daar gaat het mis. Want als klager een klacht indient bij de Reclame Code Commissie krijgt deze gelijk. De Voorzitter oordeelt dat er geen keiharde wetenschappelijke onderbouwing is voor de claims. De onderzoeken die volgens de eigenaar van Superfoods.nl duidelijk maken dat tarwe slecht is, zijn niet voldoende. Daarom is de tekst misleidend. De Voorzitter van de Reclame Code Commissie is streng: het is ook niet gepast (in juridische taal: in strijd met professionele toewijding) om een ander product zonder gegronde reden in diskrediet te brengen. Dat kan effect hebben op het koopgedrag en dat mag niet.
Best interessant om over te door te denken. Veel mensen voelen zich prima en lekker fit bij het eten van minder of geen tarwe. In de vorm van een persoonlijke mening mag je dat overal verkondigen. Als het reclame wordt is het (voorlopig) risicovol. Dan moet je de teksten (veel) meer nuanceren, of feitelijkheden vertellen die onbetwist zijn (bijvoorbeeld: bevat minder/geen koolhydraten). Of wachten tot de wetenschappelijke bewijzen hierover stevig zijn. Verboden medische claims kunnen sowieso nooit.
Ebba Hoogenraad
Deze tekst is eerder als artikel op VMT gepubliceerd.