Food for thought: vegan pizza met kans op sporen van melk en ei

Pizza - Lisanne.jpg

De vegan shoarma pizza is de nieuwste toevoeging aan het pizza aanbod van New York Pizza. Deze lancering verliep niet onopgemerkt, zoals vaker het geval bij deze pizzaspecialist. Eerder meldden we dat de campagne ter promotie van de bloemkoolpizzabodem opviel in het straatbeeld. In de video (humoristisch, mocht wel) en abri (te seksistisch, mocht niet) was een ontbloot bovenlichaam van een vrouw te zien met voor de borsten twee bloemkolen. 

Ook over de 100% chicken bacon pizza werd geklaagd. De naam zou misleidend zijn, want bacon is gemaakt van varkensvlees. Maar het liep vorige zomer goed af, bacon is geen beschermde vleesbenaming en hoeft dus niet afkomstig te zijn van een varken. Voldoende duidelijk was dat het hier ging om bacon gemaakt van kip.

Nu is de vegan shoarma pizza onderwerp van discussie. Volgens de klager is de term ‘vegan’ misleidend. Op de website van New York Pizza staat dat de pizza geen sporen van melk (incl. lactose) en ei bevat. Maar deze pizza is gemaakt met plantaardige ‘kip shoarma’ van De Vegetarische Slager in een fabriek waar ook vegetarische producten (met ei en melk) geproduceerd worden. Omdat het risico bestaat dat de ‘vegan kip shoarma’ door productieomstandigheden sporen van ei of melk bevat, zou het geen vegan mogen heten (maar vegetarisch). De klager verwijst naar wetgeving over ‘kruisbesmetting’ ten aanzien van allergenen. Gluten, schelpdieren, pinda’s, maar ook melk en ei zijn voorbeelden van allergenen. Als een levensmiddel allergenen bevat dan moet dit duidelijk blijken uit het etiket.

De voorzitter van de Reclame Code Commissie concludeert dat alle ingrediënten van de ‘vegan kip shoarma’ pizza plantaardig zijn. Dus klopt de claim ‘vegan’. De wettelijke regels ten aanzien van het vermelden van allergenen zijn specifiek bedoeld voor stoffen die een (ernstige) allergische reactie kunnen veroorzaken en gebruikt worden als ingrediënt. Deze allergenen-regels zijn volgens de Voorzitter niet van toepassing bij de beoordeling van de misleidingsvraag of een product wel ‘vegan’ mag heten als het geproduceerd wordt in een fabriek met vegetarische producten met sporen van ei en melk. Voor nu een logische beslissing, want er is (nog) geen wettelijke verplichting voor een ‘kan sporen van [allergeen]’-vermelding bij vegan producten. De brede discussie over het vermelden van het risico van onbedoelde kruisbesmetting van allergenen op de verpakking van allerlei producten, en hoe dan, is tot op WHO-niveau in volle gang. Over ‘sporen van’ gaat u nog veel horen.

Lisanne Steenbergen