See you in court! Of toch niet?

Je leest deze nieuwsbrief omdat je op enig moment met ons kantoor in aanraking kwam. Vermoedelijk was er juridische hulp nodig bij een conflict, of een advies om een conflict te voorkomen. Veel mensen weten dat een advocaat kan helpen bij het procederen, maar waar ik het hierbij over wil hebben is dat er ook andere manieren zijn om juridische conflicten te beslechten. Een daarvan is mediation.

Ik hoor u denken, mediation is toch soft, past dat wel bij een zakelijk geschil? Wellicht verbaast het u, of niet, maar de ervaring die ik opdeed was buitengewoon positief en deel ik graag. In een keihard, zakelijk, internationaal geschil over inbreuk door een Franse onderneming op octrooirechten van mijn cliënte liepen de onderhandelingen over een schikking vast. In dit soort situaties gaat het vaak als volgt: het erkennen van de inbreuk is lastig, of de eer te na, ze deden het toch niet expres, en het erkennen van de octrooirechten kan ook lastig zijn, terwijl dat voor de octrooihouder dan een minimumvereiste is. Vaak willen partijen er wel uitkomen om een procedure te voorkomen, maar zijn de principiële gevoelens aan beide zijden gewoon te sterk om tot een schikkingsovereenkomst te komen. Zo ook in dit geval. Maar omdat beide partijen advocaten hadden die open stonden voor alternatieven, werd daar ook actief naar gekeken. Een mediator met een achtergrond in de advocatuur op hetzelfde rechtsgebied werd gevonden, en de eerste afspraak werd gemaakt.

Nadat de mediator beide partijen afzonderlijk had gesproken, werd een meeting belegd. Met advocaten, maar dat kan ook zonder. In dit geval was het handig dat iedereen op de hoogte was van de discussies en er meteen, in afzonderlijke ruimtes, verder gesproken kon worden. De mediator liep bij beide kamers binnen en deelde zijn gedachtes, stelde goede vragen. Daarna ging de bespreking plenair weer verder. Er heerste ondanks het conflict een positieve ambiance, beide partijen wilden een oplossing vinden, maar daarbinnen was er ruimte om de uiteenlopende standpunten toe te lichten en elkaar beter te begrijpen.

Vervolgens werden er schriftelijk nog standpunten gewisseld en werd er bij de tweede bespreking overeenstemming bereikt. Zowel voor het octrooigeschil, als voor een samenwerkingsovereenkomst. Beide rijken vele kilometers verder dan de bevoegdheidsgrenzen van de Nederlandse rechter. Kortom, met al het gelijk van de wereld had mijn cliënte dit resultaat niet in rechte kunnen behalen.

Omdat het niet altijd voor de hand ligt, is het juist goed om hierover na te denken en te spreken. Hoezeer ik er ook van houd om de toga aan te trekken, deze ervaring gaf minstens zo veel voldoening.

Wil je meer weten over mediation in IE-geschillen? Bel me gerust, of kom een koffie drinken!

Moïra Truijens